Tesla chce v Německu vyrábět půl milionu vozů ročně, investuje miliardy eur

Výroba automobilů Tesla S

Výroba automobilů Tesla S Zdroj: Svět motorů

Výroba automobilů Tesla S
Výroba automobilů Tesla S
Výroba automobilů Tesla S
Výroba automobilů Tesla S
Výroba automobilů Tesla S
7
Fotogalerie

Americký výrobce elektromobilů Tesla plánuje ve svém novém závodě v Německu vyrábět 500 tisíc vozů ročně. Informoval o tom německý list Bild. Podle Frankfurter Allgemeine Zeitung Tesla do závodu investuje až čtyři miliardy eur (102 miliard korun).

Šéf Tesly Elon Musk v listopadu oznámil, že Tesla postaví svou evropskou továrnu, nazvanou Gigafactory 4, v Německu. Závod blízko hlavního města Berlína by měl vyrábět vozy Model 3 a Model Y, ale také pohonné systémy a baterie. Výrobu chce zahájit v roce 2021.

Bild uvedl, že v závodě vznikne 10 tisíc pracovních míst a že továrna bude velká jako 420 fotbalových hřišť. Výstavba má začít příští rok. Bild se odvolává na informace z plánů rozvoje místa. Tesla se k článku Bildu odmítla vyjádřit.

Tesla nedávno zahájila zkušební výrobu ve svém závodě Gigafactory 3 v Šanghaji, který je jejím prvním výrobním závodem v zahraničí. Investice činila dvě miliardy dolarů. Plnou výrobu tam podnik má zahájit v příštím roce a plánuje tam vyrábět 250 tisíc aut ročně.