„Vypadá opravdu divně.“ Tesla svým pickupem šokovala, hodnota firmy klesla o sto miliard

Tesla Cybertruck

Tesla Cybertruck Zdroj: Tesla

Tesla Cybertruck
Tesla Cybertruck
Tesla Cybertruck
Tesla Cybertruck
Tesla Cybertruck
30
Fotogalerie

Automobilka Tesla představením svého elektrického pickupu vyvolala rozruch. A to i na Wall Street. Akcie firmy po zahájení obchodování klesly o více než šest procent.

Tržní hodnota automobilky tak během pátečního odpoledne spadla těsně pod 60 miliard dolarů (1,3 bilionu korun), umazala v přepočtu téměř sto miliard korun. „Cybertruck od Tesly vypadá divně. Opravdu hodně divně. Šéf firmy Elon Musk varoval investory, že tento model bude ‚dost futuristický ve stylu cyberpunkového Blade Runnera‘ a očividně myslel svá slova vážně,“ uvedl podle CNBC analytik společnosti Bernstein Toni Sacconaghi.

Podle Dana Levyho z Credit Suisse si může konkurence Tesly jako Ford či General Motors „s úlevou oddechnout“, protože Cybertruck údajně vážné ohrožení jejich pozice v segmentu pickupů představovat nebude.

Lidé se pravděpodobně nedokážou přenést přes jeho vzhled," uvedla analytička Jessica Caldwellová z firmy Edmunds. "Vypadá jako trucková verze DeLoreanu z filmu Návrat do budoucnosti," dodala.

Tesla se podle analytiků bude muset s vozem Cybertruck zaměřit pouze na úzkou skupinu zákazníků, nebo vymyslet způsob, jako oslovit více potenciálních kupců. "Zejména v USA nejsou lidé kupující větší auta na takový skok připraveni, chtějí to, co je vyzkoušené," uvedla dopravní konzultantka Allysa Altmanová ze společnosti Publicis Sapient.

Aktuální cenu akcií Tesly sledujte zde:

„My si naopak myslíme, že unikátní design vozu spotřebitele osloví a poptávka po modelu bude solidní,“ míní Jed Dorsheimer ze společnosti Canaccord Genuity.

Cybertruck by se podle šéfa podniku Elona Muska měl začít vyrábět koncem roku 2021, jeho cena by měla začínat na 39 900 dolarů (zhruba 920 tisíc korun).

Prohlédněte si fotogalerii:

Tesla bude elektromobil s označením Cybertruck nabízet ve třech verzích. Základní verze dokáže na jedno nabití ujet zhruba 400 kilometrů. Cybertruck bude neprůstřelný a se zrychlením na 100 km/h překoná i supersporty.

Dojezd nejdražšího modelu, který se bude prodávat za 69 900 dolarů (1,6 milionu korun), bude činit zhruba 800 kilometrů. Nejvyšší dojezdová vzdálenost u současných elektromobilů Tesly dosahuje zhruba 600 kilometrů, a to u sedanu Model S, upozorňuje agentura Reuters.

Více se o Elonu Muskovi a jeho byznysu dočtete v magazínu Vizionáři. Kupte si ho v naší online trafice iKiosek.cz! Dnes objednáte a další pracovní den máte ve schránce. Doprava je zdarma.

Cybertruck od Tesly je terčem internetových vtipálků. Který šprým vás pobaví nejvíc? >>>