Tesla je blízko k plně autonomní jízdě, prohlásil Musk. Akcie firmy dál rychle rostou

Tesla nabíjející na stanici supercharger.

Tesla nabíjející na stanici supercharger. Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Americká automobilka Tesla je blízko k dosažení plně autonomní jízdy svých vozů. Tedy té úrovně autonomity, kdy se posádka automobilu skutečně pouze veze a řízení jde plně za systémy výrobce. Tvrdí to alespoň zakladatel a spolumajitel Tesly Elon Musk. Akcie Tesly reagovaly růstem o více než tři procenta, hodnota Tesly tak vyšplhala na více než osmiměsíční maximum.

Tesle se roky nedaří dosáhnout hlavního Muskova cíle, tedy plné autonomity. Již používané systémy částečně autonomní jízdy navíc způsobily řadu incidentů či nehod. Přesto je ve vývoji této technologie Tesla nejdál. Hlavně díky tomu se může těšit tržní kapitalizaci vyšší než 816 miliard dolarů, zdaleka nejvyšší napříč automobilkami.

„Jak už jsem řekl dříve, domnívám se, že autonomitu jízdy vyřešíme brzy. Hodnota firmy se primárně odvíjí právě od autonomity, to je skutečně ten hlavní driver,“ prohlásil Musk na konferenci VivaTech při páteční návštěvě Paříže.

Výstřední byznysmen se v Paříži sešel s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem - podruhé za pouhý měsíc, uvádí agentura Reuters. Setkání nejmocnějšího muže Francie a jednoho z nejbohatších lidí světa dává do kontextu toho, že se francouzské úřady snaží přesvědčit Muska, aby si právě tuto zemi vybral pro stavbu své příští továrny - gigafactory - v Evropě. Tu první a zatím jedinou vybudoval u Berlína.

Kdo z expanze Tesly není nadšený, jsou tradiční nejen evropské automobilky. Tesla v posledních měsících „rozčísla“ trhy masivními, v odvětví dosud nevídanými slevami až o dvacet procent. Český trh se zařadil mezi ty, kde klesly ceny nejvíce.

Tesla tak vytváří velký tlak na konkurenci, jejíž marže byly už dříve v mnoha případech napjaté a nenabízely mnoho prostoru pro zlevňování. Nadšený naopak může být konečný zákazník, jenž zaplatí méně.