Tesla v Číně zlevňuje. Prodeje ohrožují cla i čínské automobilky

Výroba Tesly

Výroba Tesly Zdroj: Profimedia

Tesla Model X
Tesla Model X
Tesla, ilustrační foto
Tesla, ilustrační foto
5
Fotogalerie

Obchodní válka, sílící konkurence a proměňující se čínský trh. Hned několik faktorů donutilo Teslu, aby přikročila k snížení cen svých elektromobilů v Číně. Prodeje v nejlidnatější zemi světa jsou přitom pro americkou automobilku zásadní, loni v zemi prodala přibližně deset tisíc vozů.

Cena sedanu s označením Model S klesne v autosalonech o dvanáct procent, snížení ceny o šestadvacet procent se pak dočká SUV Model X. „Snažíme se absorbovat značnou část cel, čímž budou naše auta dostupnější,“ uvedla automobilka v oficiálním vyjádření.

Jak však upozorňují Financial Times, výrobce elektromobilů s cenou aut v průběhu letošního roku hýbal již několikrát. V reakci na obchodní spory v květnu Tesla své vozy zlevnila, aby o dva měsíce později ceny zase zvýšila. Stalo se tak přitom v době, kdy šéf Tesly Elon Musk oznámil, že chystá výstavbu vlastní továrny v okolí Šanghaje. V současnosti automobilka všechny své vozy do Číny dováží z USA, což pro ztrátovou firmu znamená značné obchodní riziko.

Čína je totiž v současnosti významným hráčem na poli elektromobility. Zatímco prodeje konvenčních vozů napříč značkami v zemi klesají, elektromobilům se i přes zpomalující ekonomiku daří. V Číně se prodává více než třetina celosvětové produkce elektrických aut, v loňském roce to bylo více než půl milionu vozů. „Tesla Čínu prostě potřebuje,“ uvedl pro Forbes analytik LMC Automotive John Zeng.

Silný trh s elektromobily ale láká i čínské výrobce, kteří chtějí z koláče prodejů získat svůj díl. Příkladem je automobilka BYD, do které před deseti lety investoval čtvrt miliardy dolarů Warren Buffet. Hodnota podílu s od té doby vzrostla pětinásobně. Pozornost poutá také čínský výrobce luxusních elektromobilů NIO, jehož akcie se od září obchodují na newyorské burze. „Naše auta jsou levnější a lepší než Tesla,“ neskrývali ambice zástupci NIO při vstupu na Wall Street.