Tesla v rámci dohody s regulátory jmenovala do správní rady dva nové ředitele

Elon Musk (zakladatel PayPalu, Tesla Motors, SpaceX, otec futuristické dopravy Hyperloop)

Elon Musk (zakladatel PayPalu, Tesla Motors, SpaceX, otec futuristické dopravy Hyperloop) Zdroj: CC BY-NC 2.0: jdlasica via Flickr

Tesla, ilustrační foto
2
Fotogalerie

Americký výrobce elektromobilů Tesla v rámci zářijové dohody s regulátory jmenoval do své správní rady dva nové nezávislé ředitele, a to zakladatele softwarové společnosti Oracle Larryho Ellisona a manažerku Kathleen Wilsonovou-Thompsonovou z farmaceutické skupiny Walgreens Boots Alliance. Úřady tak chtějí zajistit, aby byl zakladatel a výkonný ředitel automobilky Elon Musk po sérii kontroverzních výroků pod větším dohledem.

Musk v srpnu překvapil finanční trhy, když na svém twitterovém účtu napsal, že uvažuje o převzetí Tesly a stažení jejích akcií z veřejného obchodování. Dodal, že má pro svůj záměr zajištěno financování a že by za akcie podniku nabídl částku výrazně převyšující jejich tehdejší tržní hodnotu. Později však uvedl, že s potenciálními investory stále jedná a že žádná dohoda zatím uzavřena nebyla.

Burzovní komise následně podala žalobu, ve které uvedla, že výrok o převzetí Tesly a stažení akcií z burzy neměl reálný základ, byl nepravdivý a zavádějící, vedl k chaosu na akciovém trhu a poškodil investory. Krátce poté se však komise s Teslou a Muskem dohodla na urovnání obvinění.

Musk se v rámci zářijové dohody o urovnání musel nejméně na tři roky vzdát postu předsedy správní rady, mohl však zůstat výkonným ředitelem. Tesla a Musk navíc museli každý zaplatit 20 milionů dolarů (zhruba 450 milionů korun). Součástí dohody jsou i další podmínky, včetně dnes ohlášeného jmenování dvou nových členů správní rady.