Tesla žaluje americký stát Michigan. Zakázal jí prodávat auta zákazníkům

Tesla

Tesla Zdroj: repro Auto.cz

Podnikání amerického výrobce Tesla je plné kontroverzí. Po skandálech s haváriemi samořídících vozů automobilka čelí dalšímu problému. Společnost se totiž rozhodla podat žalobu na guvernéra amerického státu Michigan, kterému se nelíbí obchodní taktiky Tesly.

Celý problém tkví v prodejním modelu vozidel Tesla. Automobilka své vozy nenabízí přes síť autosalonů, jež by provozovali franšízanti, ale pomocí svého vlastního prodejního oddělení, které se zákazníky jedná přímo. Aby však mohla automobilka tento způsob prodeje ve státě Michigan vykonávat, musí podat žádost místní vládě. Ta ale Tesle nevyhověla, společnost miliardáře Elona Muska se tak hodlá bránit soudně.

Podle místních úředníků v čele s guvernérem Rickem Snyderem by vozidla měli prodávat jen licencovaní prodejci, automobilkám údajně toto právo nenáleží. Podle automobilky je tak právní bitva proti zákonu z roku 2014, na který se guvernér odvolával, jedinou možností, jak se proti rozhodnutí státu bránit.

Tesla má v současnosti své prodejny ve 23 amerických státech, problémy s legislativou má však také Texasu, Connecticutu a Utahu, mnohé státy se totiž snaží alespoň redukovat počet autosalonů Tesly.

Podle deníku The Guardian může být za celou situací lobby amerických prodejců automobilů, kteří byli v mnohých státech se svým nátlakem velmi úspěšní. A podobné informace má i samotná Tesla. „Nechtějí vás tu místní prodejci automobilů. Nechtějí vás tu místní výrobci aut. Tak tu prostě nebudete,“ řekl údajně zástupcům Tesly jeden ze zákonodárců.

Mnozí zákazníci, kteří mají o vozidla Tesly vážný zájem, si vozidla objednávají dlouhé roky dopředu, tedy ještě ve chvíli, kdy ještě není zahájena výroba. Svůj zájem stvrdí zálohou, která se pohybuje v jednotkách tisíc dolarů. Záloha se pak stává nevratnou ve chvíli, kdy si zákazník vozidlo přes internet nakonfiguruje. Nový automobil dorazí přímo k evropskému zákazníkovi z Nizozemska, kde dochází k finální montáži vozu dovezeného z USA.

V České republice automobilka v současnosti nemá žádný autosalon ani oficiální servis, nejbližší se nacházejí v Drážďanech, Mnichově, Linci nebo Vídni. Neznamená to, že by Tesla na české příznivce vůbec nemyslela, nedávno došlo k otevření oficiální dobíjecí stanice na dálnici D1.