Tesla zbrojí na nový model. Velké investice automobilku srážejí do ztráty

Tesla Model 3

Tesla Model 3 Zdroj: Tesla

Tesla Model 3
Podívejte se, jak funguje autopilot v automobilu Tesla
Tesla Model 3
Tesla Model X
Tesla Model X
14
Fotogalerie

Společnost Tesla, která je v současnosti nejhodnotnější automobilkou ve Spojených státech, se chystá na mohutné rozšíření své produkce. To jí má zajistit nový vůz s označením Model 3, který bude svou velikostí i cenou konkurovat tradičním vozům střední třídy. 

Cena nového modelu má začít na 35 tisících dolarech. V současnosti na něj má výrobce více než půl milionu objednávek.

Nový model by měl z výrobní linky začít sjíždět v průběhu tohoto června, také proto firma mohutně investuje jak do posledních fází vývoje, tak do rozšíření výrobních kapacit a automatizace linek. To se projevilo také na čtvrtletních výsledcích Tesly.

Za poslední kvartál automobilka zákazníkům dodala přes pětadvacet tisíc automobilů, meziročně tak její zisky vzrostly téměř dvojnásobně na 2,7 miliardy. Kvůli rozsáhlým investicím však výrobce za čtvrtletí skončil znovu ve ztrátě 330 milionů dolarů. Doposud se Tesla do černých čísel dostala pouze v jediném kvartálu, nadále se však společnosti od investorů daří získávat další finance. Celkem v současném pololetí plánuje investovat dvě miliardy dolarů.

Jak funguje autopilot Tesly? Podívejte se na video: 

Video placeholde
Podívejte se, jak funguje autopilot v automobilu Tesla • Tesla

Vysoký zájem o Model 3 však pro Teslu znamená také komplikace. Podle Elona Muska zaznamenala automobilka klesající zájem o svůj neprodávanější Model S, zákazníci totiž očekávali, že vůz s označením 3 bude jeho nástupcem. Novinka však podle vedení Tesly bude nejen menší, bude mít ale také horší výbavu a kratší dojezd, tím dosáhne poloviční ceny proti Modelu S.

Tesla očekává, že v příštím roce prodá celkem půl milionu vozů, což je proti loňsku šestinásobný růst. Letošní produkci značně ovlivní červnový nástup nového modelu, pro první pololetí je však cíl 50 tisíc automobilů.