Těžařský obr Rio Tinto v pololetí vydělal nejméně za 12 let

Rio Tinto

Rio Tinto

Nadnárodní těžařská společnost Rio Tinto hospodařila v prvním pololetí s očištěným ziskem 1,56 miliardy dolarů (37,6 miliardy korun), což je meziroční propad o 47 procent a zároveň nejméně za posledních 12 let. Na hospodaření druhé největší těžařské firmy světa mají negativní dopady zejména nízké ceny železné rudy, hliníku a mědi. Zisk však byl vyšší než odhady analytiků a firma současně překvapila oznámením o dividendě, která rovněž překonala očekávání.

Analytici v průměru předpovídali, že firma vytvoří zisk 1,46 miliardy dolarů. Jde o základní zisk, který nebere v úvahu některé jednorázové a další položky.

Rio Tinto vyplatí za pololetí dividendu 45 centů na akcii, což je v kontrastu s konkurenčními společnostmi Anglo American či Vale, které dividendu nevyplatí. Analytici čekali, že Rio Tinto vyplatí dividendu 41 centů na akcii.

Společnost Rio Tinto si nyní vede lépe než jiné firmy v těžařském odvětví, mimo jiné proto, že se jí podařilo rychleji než konkurenci snížit dluh. Díky tomu se mohla zaměřit na rozvoj nových dolů na železnou rudu, měď a bauxit, zatímco konkurenti musejí snižovat kapitálové výdaje, upozornila agentura Reuters.

Firma v únoru zrušila dlouhodobou politiku, v rámci které se zavázala, že nikdy nesníží dividendu. Tento krok měl firmě pomoci lépe se vyrovnat s dlouhodobě nízkými cenami komodit. Management dnes potvrdil, že za celý letošní rok hodlá vyplatit dividendu nejméně 1,1 dolaru na akcii, což je o 49 procent méně než loni. Za pololetí dividenda klesla o 58 procent.