Těžba na lomu Družba Sokolovské uhelné končí, zůstává jen Jiří

Sokolovská uhelná

Sokolovská uhelná Zdroj: Sokolovska uhelna

Společnost Sokolovská uhelná (SU) dnes definitivně ukončila těžbu hnědého uhlí v povrchovém lomu Družba. Dobývání uhlí v tomto prostoru končí po 122 letech. Práce v lomu se ale zcela nezastaví, stroje se budou demontovat ještě měsíce, řekl dnes ředitel divize Těžba SU František Kastl. Sokolovská uhelná tak budě ve velkém těžit uhlí už jen z posledního lomu Jiří.

„Zhruba během měsíce září bude trvat ukončování a transporty velkostrojů na určené místo. A pak likvidace pásové přepravy a dalších věcí, ale to bude otázka možná ještě celého roku. Je třeba zajistit odčerpávání vody a mnoho dalších věcí. Minimálně je to otázka první kvartálu příštího roku nebo prvního pololetí,“ uvedl Kastl. I když se ještě budou některé úseky na Družbě dotěžovat, podle Kastla půjde o zanedbatelné množství ve srovnání s dosavadní těžbou.

Důvodem pro ukončení těžby v Družbě je sesuv vnitřní výsypky na lomu Jiří, jenž zablokoval další rozvoj Družby. V období let 2002 a 2003 lom Družba vytěžil přibližně 2,4 milionu tun uhlí. Letos těžba kvůli útlumu klesla na necelých 800 tisíc tun. Uhlí z Družby sice mělo oproti sousednímu lomu Jiří menší výhřevnost, ale naopak i nižší obsah síry, a bylo tedy ekologičtější. Uhlí z dolu Jiří má od dvou do 2,5 procenta síry, v Družbě to bylo maximálně jedno procento. Nevýhodou ale bylo, že na jednu tunu uhlí připadalo až 4,5 metru krychlového skrývky. U Jiřího to přitom bylo jenom něco málo přes polovinu tohoto množství.

Ukončení těžby na lomu Družba ale neznamená propouštění zaměstnanců. Naprostá většina z bezmála tisícovky zaměstnanců, kteří na lomu pracovali, našla uplatnění v jiných částech Sokolovské uhelné, část využila nabídky na odchod do předčasného důchodu.

Lom Družba v Novém Sedle byl nástupcem dolu Kaiser. Zahájil těžbu v roce 1889 hlubinným způsobem, od roku 1907 následovala těžba na povrchu. Hlubinná těžba skončila v roce 1959, do té doby měl důl řadu jmen. V roce 1921 to byla Konkordia, potom Truman, Svornost a od roku 1951 Družba. Družba je předposledním aktivním povrchovým lomem Sokolovské uhelné. V 90. letech byly postupně doly a lomy utlumovány. Podle informací SU byla těžba v posledním hlubinném dolu Marie ukončena v roce 1991. O rok později skončila těžba v lomu Boden, v roce 1994 se pak přestalo těžit v Lomnickém lomu. Lom Marie ukončil těžbu v roce 1998 a poslední velký lom Medard - Libík skončil v roce 2000. V roce 2004 skončila těžba i v kamenolomu Dasnice.

Sokolovské uhelné vloni klesl čistý zisk o 345 milionů korun asi na 1,58 miliardy korun. Výsledek ovlivnilo mimo jiné snížení tržeb za elektřinu kvůli poklesům ceny, zhoršené podmínky pro těžbu uhlí a likvidace sesuvu zeminy v lomu Jiří. Celkové tržby klesly o 994 milionů korun na 8,38 miliardy korun. SU vytěžila loni 8,4 milionu tun hnědého uhlí, meziročně o 200 tisíc tun méně. Kvůli sesuvu na Jiřím zastavila výrobu briket.