Těžba ropy a plynu v Británii loni poprvé za patnáct let stoupla

Spalování plynu uvolněného při těžbě ropy

Spalování plynu uvolněného při těžbě ropy Zdroj: Ken Doerr, Wikimedia Commons (CC BY 2.0)

Produkce ropy a zemního plynu v Británii loni poprvé za 15 let stoupla, podpořilo ji hlavně zahájení těžby v nových nalezištích. Vyplývá to z předběžných údajů společnosti Oil and Gas UK, která reprezentuje těžaře působící v Severním moři. Zpráva přichází v době, kdy nízké ceny ropy na světovém trhu tlačí ropné a plynárenské podniky k omezování investic do těžby.

Oil and Gas UK předpokládá, že těžba ropy a plynu v Británii loni vzrostla o sedm až osm procent. V předchozích 15 let se přitom propadla o více než polovinu. Za tímto poklesem stálo vyčerpání snadno dosažitelných ložisek společně s nedostatečnými investicemi do nových nalezišť, uvedla agentura Reuters.

V posledních čtyřech letech však ropné podniky zintenzivnily průzkum nových ložisek v Severním moři a loni uvedly do provozu nové těžební projekty, například ropné pole Cladhan nedaleko Shetlandských ostrovů. Oficiální zprávu o loňském vývoji těžby ropy a plynu v Británii by měla později zveřejnit tamní vláda. Předběžná zpráva Oil and Gas UK je založena na údajích za prvních deset měsíců loňského roku a na odhadech za listopad a prosinec.