Těžba ropy v kartelu OPEC klesla na čtyřleté minimum

Ropa, Írán

Ropa, Írán Zdroj: profimedia

Těžba ropy v rámci Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se v dubnu oproti předchozímu měsíci snížila o 90 tisíc barelů denně na čtyřleté minimum 30,23 milionu barelů denně. Vyplývá to z dnešní zprávy agentury Reuters, která vychází z údajů o přepravě ropy od zdrojů z odvětví.

Za poklesem těžby OPEC podle Reuters stojí omezování produkce Saúdskou Arábií a nedobrovolné výpadky v dodávkách z Íránu a Venezuely, tedy zemí čelících americkým sankcím.

Zpráva Reuters ukazuje, že OPEC snižuje těžbu výrazněji, než předpokládá jeho prosincová dohoda o omezení dodávek na trh. Americký prezident Donald Trump přitom kartel opakovaně vyzývá, aby zvýšením produkce zajistil pokles cen ropy. Minulý týden se cena severomořské ropy Brent poprvé za šest měsíců dostala nad 75 dolarů za barel.

OPEC se začátkem prosince se svými spojenci domluvil na snížení dodávek ropy na trh zhruba o 1,2 milionu barelů denně z říjnové úrovně. Dohoda vstoupila v platnost začátkem ledna. Samotný OPEC by měl podle ní snížit těžbu o 812 tisíc barelů denně a jeho spojenci, mezi které patří například Rusko, o dalších 383 tisíc barelů denně.

Podle dnešních údajů Reuters v dubnu 11 členů OPEC vázaných dohodou snížilo oproti říjnu produkci o 1,069 milionu barelů denně, takže plnilo dohodu na 132 procent. OPEC má celkem 14 členů, na Írán, Libyi a Venezuelu se však dohoda nevztahuje.

Dnešní údaje amerického vládního Úřadu pro energetické informace (EIA) ukázaly, že těžba ropy ve Spojených státech se v únoru snížila o 187 tisíc barelů denně na 11,7 milionu barelů denně. Zaznamenala tak první pokles za devět měsíců.