Total rozprodává majetek, za chemickou divizi dostane necelých 80 miliard

Total vydělal. Francouzskému ropnémukoncernu Total stouplv loňském roce čistýzisk o téměř třetinuna 10,29 miliardy eurz předloňských 7,78 miliardyeur. Firmě pomohl růst cenropy a plynu. Šéf společnostiChristophe de Margerieoznámil, že plánuje v letošnímroce investovat do novýchropných a plynárenskýchprojektů 20 miliard dolarů.

Total vydělal. Francouzskému ropnémukoncernu Total stouplv loňském roce čistýzisk o téměř třetinuna 10,29 miliardy eurz předloňských 7,78 miliardyeur. Firmě pomohl růst cenropy a plynu. Šéf společnostiChristophe de Margerieoznámil, že plánuje v letošnímroce investovat do novýchropných a plynárenskýchprojektů 20 miliard dolarů. Zdroj: ctk

rafinérie Total
Analytici investiční banky J.P. Morgan předpokládají, že cena ropy se do konce prvního pololetí příštího roku dostane nad 100 dolarů za barel. V růstu podle nich bude pokračovat i nadále a do konce roku 2012 překoná hranici 120 dolarů. V současné době se termínový kontrakt na severomořskou ropu Brent prodává asi za 90 dolarů, americká lehká ropa je asi o dva dolary levnější.
ropa
ropa, Rosněfť
5
Fotogalerie

Francouzský ropný koncern Total prodá za 3,2 miliardy dolarů (77,7 miliardy korun) svou divizi speciálních chemikálií Atotech soukromému investičního fondu Carlyle Group. Dohoda je součástí programu prodeje majetku Totalu v celkové hodnotě deset miliard dolarů, který chce francouzská firma dokončit do konce příštího roku.

Atotech působí ve 40 zemích světa a má celkem zhruba 4000 zaměstnanců, hlavně v Německu a Číně. Silnou pozici má firma v Asii. Loni dosáhla tržeb jedné miliardy eur. Specializuje se na chemikálie k pokovování a povrchové úpravě, je dodavatelem pro elektronický, automobilový nebo stavební průmysl.

Total prodává majetek, který nepovažuje za klíčový, aby byl schopen se lépe vyrovnat s nízkými cenami ropy, vyplácet dividendy akcionářům a snižovat dluh. Firma také nyní pracuje na prodeji některých zralých polí v Severním moři a v Africe a plánuje prodat divizi marketingu a služeb v Itálii.