Toyota již prodala přes šest milionů hybridních aut

Toyota Yaris Hybrid

Toyota Yaris Hybrid Zdroj: Toyota

Japonská automobilka Toyota Motor již po celém světě prodala více než šest milionů hybridních vozů. Automobilka to oznámila s tím, že poslední milion hybridů podařilo prodat za pouhých devět měsíců.

Toyota nyní v 80 zemích a regionech světa nabízí celkem 24 různých modelů osobních vozů s hybridním pohonem a jeden hybridní model s technologií plug-in. V příštích dvou letech uvede na světové trhy celkem 15 nových hybridních modelů, a to včetně nového vozu „Harrier Hybrid“ na japonském trhu (k 15. lednu) a modelu „Highlander Hybrid“ ve Spojených státech.

Japonská automobilka odhaduje, že její vozy s hybridním pohonem pomohly ušetřit přibližně 15 miliard litrů benzinu v porovnání s auty podobné velikosti, ovšem poháněné klasickým motorem.

Prodeje v Evropě vzrostly díky hybridním modelům

Největší světový výrobce automobilů také tento týden oznámil, že loni zvýšil celkový odbyt v Evropě o více než jedno procento na 847 540 vozů, a to zejména díky hybridním modelům. Jejich prodej na evropském trhu stoupl o 43 procent na rekordních 156 863 vozů.

Údaje o celosvětovém prodeji za loňský rok Toyota zatím nezveřejnila. Předloni firma v čele světového automobilového trhu vystřídala amerického konkurenta General Motors. Ten v tomto týdnu oznámil, že loni zvýšil celosvětový prodej o čtyři procenta na 9,715 milionu vozů.