Toyota pětinásobně zvýšila zisk, pomohl jí slabý japonský jen

2) Toyota Corolla - 872 774 kusů

2) Toyota Corolla - 872 774 kusů Zdroj: Autorevue.cz

Japonské automobilce Toyota Motor vzrostl za poslední tři loňské měsíce provozní zisk meziročně zhruba pětinásobně na 600 miliard jenů (kolem 120 miliard korun). Firmě k lepším výsledkům pomohla mimo jiné slabá japonská měna a solidní tržby. Společnost také zvýšila prognózu zisku pro celý rok.

Oznámená čísla dokonce předčila předpovědi analytiků. Ti v průzkumu agentury Reuters v průměru očekávali, že provozní zisk ve třetím finančním čtvrtletí dosáhne bezmála 576 miliard jenů.

Současný fiskální rok automobilky končí v závěru března. Toyota nově odhaduje, že provozní zisk jí za celé toto období stoupne na 2,4 bilionu jenů (asi 480 miliard korun). Byl by tak vyšší než dosavadní rekordní zisk 2,27 bilionu, který vykázala před šesti lety předtím, než trhy otřásl pád americké banky Lehman Brothers.

Toyotě se úspěšně daří těžit ze slabého jenu. Japonská měna k dolaru v tomto finančním roce totiž ztratila přibližně devět procent.

Vývoj kurzu jenu vůči dolaru za poslední rok:Vývoj kurzu jenu vůči dolaruVývoj kurzu jenu vůči dolaru | Kurzy.czZdroj: Kurzy.cz

Firma nedávno oznámila, že loni uhájila postavení největší světové automobilky, když zvýšila prodeje o dvě procenta na 9,98 milionu vozů, a druhý rok v řadě tak překonala konkurenční výrobce General Motors a Volkswagen. Zároveň se loni stala první automobilkou v historii, jejíž roční produkce pokořila hranici deseti milionů vozů.