Toyota podpoří výrobu v Evropě sedmi miliardami korun

Evropská divize největší japonské automobilky Toyota Motor investuje 265 milionů eur (téměř sedm miliard korun) do výroby nových modelů v Británii a Turecku. Vytvoří tak až 1900 nových pracovních příležitostí. Oznámil to dnes šéf divize Didier Leroy.

“(Toto rozhodnutí) je v souladu s naším plánem zvýšit místní výrobu automobilů prodávaných v Evropě,“ řekl Leroy. Toyota se nyní potýká se silným kurzem japonské měny, který snižuje konkurenceschopnost jejích japonských továren v zahraničí.

Ohlášená investice bude směřovat do výroby nové verze malého automobilu Auris v Británii a do produkce nového malého sedanu v Turecku. V Británii by tak mělo vzniknout až 1500 pracovních míst a v Turecku 400 pracovních míst, napsala agentura Reuters.

Toyota má nyní podle internetového serveru BBC v Evropě a Rusku čtyři továrny na výrobu automobilů a šest závodů na výrobu součástek. Německý list Financial Times Deutschland tento týden informoval, že Toyota kvůli silné domácí měně a slabé domácí poptávce uvažuje o výstavbě dalších továren ve Spojených státech.

Toyota byla loni z hlediska objemu prodeje největší automobilkou na světě. V letošním prvním pololetí se však podle agentury AP v důsledku problémů způsobených březnovým zemětřesením v Japonsku propadla na třetí příčku za konkurenty General Motors a Volkswagen.