Toyota prodala část akcií Tesly, spolupráci však nevylučuje

Tesla Model S

Tesla Model S Zdroj: CC BY 2.0 : Mulad via Flickr

Japonská automobilka Toyota prodala část akcií které vlastní v americkém výrobci elektrických vozů Tesla Motors Inc. Dodala však, že i nadále bude studovat možnou budoucí spolupráci s americkou automobilkou.

Toyota neupřesnila, jak velký podíl akcií prodala. V květnu 2010, před primární nabídkou akcií, Toyota investovala do Tesly 50 milionů dolarů (1,1 miliardy korun). V té době Toyota uvedla, že díky investici by měla získat podíl v automobilce 2,5 procenta. S akciemi Tesly se začalo obchodovat na burze v červnu 2010.

„Budeme nadále pokračovat v dobrých vztazích s Teslou,“ uvedl mluvčí Toyoty Rjó Sakai. Dodal, že prodej akcií je výsledkem pravidelného přehodnocování investic.

Akcie Tesly se ve čtvrtek obchodovaly za 236 dolarů za kus. Cena akcie pro primární nabídku byla stanovena na 17 dolarů.

Dohoda s Toyotou končí letos

Tesla dodává baterie a motory pro elektrický vůz Toyota RAV4, který se začal prodávat v roce 2012. Dohoda však má skončit letos, protože Toyota prodala pouze 2000 kusů tohoto modelu.

Generální ředitel Tesly Elon Musk uvedl, že automobilka by mohla podepsat s Toyotou novou dohodu v příštích dvou až třech letech.

Svůj díl prodal i Daimler
Německý Daimler, mateřský koncern automobilky Mercedes-Benz, na počátku tohoto týdne uvedl, že prodal svůj zbývající podíl čtyři procenta v Tesle. Zisk z prodeje činil 780 milionů dolarů. Daimler získal podíl 9,1 procenta v Tesle za zhruba 50 milionů dolarů v květnu 2009, napsala agentura Reuters.