Toyota si ve čtvrtletí udržela vedoucí pozici na světovém trhu

Nové vozy Toyota

Nové vozy Toyota Zdroj: ctk/AP

Prodej japonské automobilky Toyota Motor v letošním prvním čtvrtletí meziročně klesl o 2,5 procenta na 2,52 milionu vozů. Oznámila to dnes firma. Udržela si však vedoucí pozici na světovém automobilovém trhu.

Druhé místo obsadil německý konkurent Volkswagen, který již minulý týden ohlásil nárůst prodeje o 1,8 procenta na 2,49 milionu vozů. Za Volkswagenem následuje americký rival General Motors, jehož čtvrtletní prodej stoupl o dvě procenta na 2,4 milionu vozů.

Toyota se nyní podle agentury AP potýká se slabou poptávkou na japonském trhu. Firma v lednu uvedla, že v celém letošním roce počítá s poklesem globálního prodeje o jedno procento. Podle některých odborníků by tak japonskou firmu mohl v čele světového automobilového trhu vystřídat Volkswagen, jehož součástí je i mladoboleslavská Škoda Auto.

V celém loňském roce Toyota zvýšila prodej o tři procenta na 10,23 milionu vozů. V čele světového automobilového trhu se tak udržela již třetí rok za sebou. Prodej Volkswagenu loni stoupl o čtyři procenta na 10,14 milionu vozů.