Toyota zůstává v prodejích největší automobilkou světa

Toyota Prius jako elektromobil (ilustrační foto)

Toyota Prius jako elektromobil (ilustrační foto) Zdroj: Anna Vackova, E15

Japonská společnost Toyota Motor si v prvních třech čtvrtletích letošního roku udržela pozici největší automobilky světa podle objemu prodeje. Firma sice zaznamenala nárůst prodeje o pouhých 0,1 procenta na 7,412 milionu vozů, i tak ale opět překonala konkurenty General Motors a Volkswagen.

Americká GM již dříve uvedla, že její prodej v období od ledna do září stoupl téměř o pět procent na 7,25 milionu vozů. Německý konkurent Volkswagen zvýšil prodej rovněž o téměř pět procent na zhruba sedm milionů automobilů.

Toyota automobilku GM v čele světového prodeje automobilů vystřídala v roce 2008. GM byla do té doby světovým lídrem zhruba 70 let. V roce 2011 získal tento americký výrobce prvenství dočasně zpět, protože Toyota se potýkala s negativními důsledky ničivého zemětřesení v Japonsku a rozsáhlého svolávání aut do servisů.

Příští týden zveřejní Toyota výsledky hospodaření za druhé finanční čtvrtletí. Analytici předpokládají, že provozní zisk automobilky se v období od července do září v meziročním srovnání téměř zdvojnásobil na 616,5 miliardy jenů (118 miliard korun).

V celém finančním roce analytici očekávají rekordní provozní zisk 2,4 bilionu jenů (458 miliard korun). Výsledky Toyoty podporuje slabá domácí měna, která zvyšuje ziskovost exportu. Firmu nicméně zasáhl útlum poptávky na čínském trhu, kde spor mezi Tokiem a Pekingem ohledně vlastnictví neobydlených ostrovů vyvolal protijaponské nálady.

Stvořitel Toyoty Eidži Toyoda (1913–2013)
Půlku života strávil řízením japonské automobilky Toyota Motor. Z malé rodinné firmy dokázal vybudovat největšího světového výrobce aut podle počtu prodaných vozů.
Ve službách automobilky strávil Toyoda celkem 69 let. Z toho patnáct let, déle než kdokoli jiný, byl prezidentem automobilky. Na manažerských postech působil od roku 1945 až do důchodu v roce 1992. Následně byl sedm let čestným předsedou představenstva Toyoty.
Přínos Eidžiho Toyody pro celý obor ocenili i Američané: jako druhý Japonec – po zakladateli Honda Motor Soičiru Hondovi – se dostal do Síně slávy amerického automobilového průmyslu.
Zemřel letos 17. září, jen pět dnů po stých narozeninách.