Toyota zvýšila čtvrtletní zisk, zlepšila celoroční výhled

Toyota Auris (ilustrační foto)

Toyota Auris (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Toyota UK via Flickr

Japonská společnost Toyota Motor ve třetím finančním čtvrtletí zvýšila provozní zisk o 27 procent na 763 miliard jenů (156 miliard korun). Zlepšila rovněž celoroční výhled. Toyota těží ze slabšího kurzu domácí měny. Ten po přepočtu zvyšuje hodnotu zahraničních příjmů, což kompenzuje klesající poptávku na domácím trhu.

Firma nyní předpokládá, že za celý finanční rok, který skončí 31. března, vydělá na provozní úrovni rekordních 2,7 bilionu jenů (555 miliard korun). V předchozí prognóze přitom celoroční provozní zisk odhadovala na 2,5 bilionu jenů.

Automobilka již dříve oznámila, že v loňském kalendářním roce zvýšila prodej o tři procenta na 10,231 milionu vozů. Třetí rok za sebou tak předstihla konkurenty Volkswagen a General Motors.

Volkswagen si věří na první místo

Toyota nicméně upozornila, že v letošním kalendářním roce počítá s poklesem prodeje o procento. Podle některých odborníků by tak japonskou firmu mohl v čele světového automobilového trhu vystřídat německý Volkswagen, jehož součástí je rovněž mladoboleslavská Škoda Auto. Volkswagen už také prodal přes deset milionů vozů za jeden rok.

Světová automobilová jednička
Toyota vystřídala GM v čele světového prodeje automobilů v roce 2008. V roce 2011 však GM získala prvenství zpět kvůli problémům japonské společnosti v důsledku ničivého zemětřesení v Japonsku a masivního stahování vozů do servisů. Jednu dobu předstihla Toyotu v prodeji i skupina Volkswagen.