Toyotě loni mírně klesly prodeje, přesto zůstala jedničkou na trhu

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Odbyt japonské automobilky Toyota Motor loni klesl o 0,8 procenta na 10,151 milionu vozů. Firma si nicméně již čtvrtým rokem za sebou udržela vedoucí pozici na světovém automobilovém trhu.

Druhé místo obsadil německý koncern Volkswagen, kterému se podle dřívějších údajů prodej snížil o dvě procenta na 9,93 milionu vozů.

Volkswagen, jenž se nyní potýká se skandálem kolem falšování testů emisí, tak zaznamenal první pokles odbytu od roku 2002. Na třetím místě loni skončila americká automobilka General Motors, které se podařilo zvýšit prodej o 0,2 procenta na 9,8 milionu vozů.

Toyota rovněž uvedla, že uvažuje o úplném převzetí výrobce miniautomobilů Daihatsu Motor

Loňský odbyt Toyoty překonal podnikovou prognózu, která jej odhadovala na 10,098 milionu vozů. V letošním roce počítá automobilka s prodejem 10,114 milionu vozů, napsala agentura AP.

Toyota v roce 2008 vystřídala v čele automobilového trhu konkurenta General Motors, který byl do té doby světovým lídrem více než sedm desetiletí. V roce 2011 získala americká automobilka prvenství dočasně zpět, protože Toyota se potýkala s negativními důsledky ničivého zemětřesení v Japonsku a rozsáhlého svolávání aut do servisů.

Toyota dnes rovněž uvedla, že uvažuje o úplném převzetí výrobce miniautomobilů Daihatsu Motor, ve kterém již vlastní většinový podíl. Popřela však zprávu japonského podnikatelského listu Nikkei o tom, že jedná o partnerství s domácím konkurentem Suzuki Motor.