Toyotě se daří. Díky jenu a odbytu v USA jí zisk rostl přes 11 procent

ilustrační foto, Toyota Auris Touring Sports 1.6 Valvematic

ilustrační foto, Toyota Auris Touring Sports 1.6 Valvematic Zdroj: Toyota

Největší japonské automobilce Toyota Motor Corp. vzrostl ve druhém fiskálním čtvrtletí provozní zisk o 11,3 procenta na 659,22 miliardy jenů (127,7 miliardy korun). Výsledky překonaly očekávání analytiků díky slabému jenu a vysokému prodeji ve Spojených státech.

Analytici dotazovaní agenturou Thomson Reuters očekávali v průměru zisk za tři měsíce do konce září 650,7 miliardy jenů. Čistý zisk, který zahrnuje zisk i ze společného podniku v Číně, stoupl o 23 procent na 539,06 miliardy JPY.

Automobilce pomáhá slabý jen, který se v posledních dnech propadl vůči dolaru až na nejnižší hodnotu za téměř sedm let. Slabší jen snižuje cenu japonského zboží v zahraničí a zvyšuje zisk japonských firem ze zahraničí při přepočtu na domácí měnu.

Toyota letos prodala nejvíc aut na světě

Toyota je podle počtu prodaných aut největší automobilkou na světě. Za devět měsíců letošního roku automobilka zvýšila prodej o téměř tři procenta na rekordních 7,615 milionů vozů.

Toyota v prohlášení dodala, že za celý fiskální rok do konce března očekává již druhým rokem za sebou rekordní zisk. Zvýšila současně odhad čistého zisku na dva biliony jenů z předchozích 1,78 bilionu jenů a zlepšila i výhledy provozního zisku a příjmů.