TPCA loni klesl zisk o 52 milionů, výroba klesá už tři roky

Citroen C1 na výrobní lince kolínské automobilky

Citroen C1 na výrobní lince kolínské automobilky Zdroj: TPCA

Kolínské automobilce TPCA loni klesl zisk před zdaněním o 52 milionů na 319 milionů korun. Tržby se snížily o 14 procent na 34 miliard korun. Důvodem je pokles produkce. Časopisu Týden to řekl prezident automobilky Kenta Koide.

Z automobilky loni vyjelo 215 tisíc vozů, o pětinu méně než v roce 2011, řekl v lednu mluvčí firmy Radek Kňava. Výroba v TPCA klesá od roku 2010. „Situace má negativní dopad na motivaci zaměstnanců,“ řekl Týdnu Koide.

Podle dřívějších informací loni firma změnila systém výroby, místo tří výrobních týmů má pouze dva a střídají se ranní a noční směna od pondělí do čtvrtka. Podle potřeby se přidávají mimořádné páteční směny. Z firmy odešlo asi 500 lidí, z toho 350 jich využilo systém dobrovolných odchodů, v jehož rámci automobilka nabídla odstupné závislé na odpracované době. V současnosti má TPCA zhruba 2400 zaměstnanců.

Celosvětová výroba osobních aut loni stoupla o 5,3 procenta na 63,1 milionu vozů. Nejvíce vozů vyrobily automobilky v Číně, Česko skončilo na 13. místě.