Třinecké železárny zvažují koupi ostravského ArcelorMittalu

ArcelorMittal

ArcelorMittal Zdroj: profimedia.cz

ArcelorMittal Ostrava
2
Fotogalerie

Ocelářská skupina musí prodat ostravský závod a dalších pět oceláren kvůli akvizici italské ocelárny Ilva. Nyní končí termín na podávání indikativních nabídek.

Do konce týdne očekává ocelářská skupina ArcelorMittal indikativní nabídky potenciálních zájemců o koupi její ostravské hutě. Mezi zájemce, kteří zvažují účast v tendru, patří také Třinecké železárny. „Dostali jsme od ArcelorMittal výzvu a analyzujeme ji,“ potvrdil generální ředitel Třineckých železáren Jan Czudek. Bude záležet, jak by Třinci akvizice zapadala do firemní strategie a na požadované ceně.

O koupi ostravské ocelárny se podle informací z trhu zajímají také další evropské ocelářské skupiny. Už dříve se spekulovalo, že do soutěže by mohly vstoupit také ruské firmy. „Skupina ArcelorMittal zahájila jednání se zájemci. K jejich počtu nebo jejich jménům se nebude vyjadřovat,“ uvádí mluvčí ostravského závodu Barbora Černá-Dvořáková. Z firem, které podají indikativní nabídku, si ArcelorMittal vybere ty, kterým pak umožní detailní analýzu ostravského podniku a zpracování závazných nabídek.

ArcelorMittal prodává ostravskou ocelárnu spolu s dalšími pěti evropskými podniky kvůli akvizici obří italské ocelárny Ilva. Evropská komise tím podmínila schválení této transakce. Komise bude také na prodej šestice závodů dohlížet. Po skončení tendru ArcelorMittal oznámí Komisi vítěze. Brusel následně zhodnotí, jestli nový majitel má dostatečné schopnosti a finanční zdroje, aby hutě dál provozoval. Cílem je, aby se po akvizici Ilvy neoslabila konkurence na evropském trhu s plochými ocelářskými výrobky.

Za akvizici ostravské huti Třineckými železárnami se přimlouval český prezident Miloš Zeman. „Stejně jako Andrej Babiš na ně budu apelovat, aby se pokusily koupit ArcelorMittal, protože je dobré, aby podniky v této oblasti byly pokud možno ve vlastnictví domácího kapitálu,“ uvedl Zeman na květnové návštěvě Ostravy.

Prodej ostravského závodu by měl být hotový do konce roku. Huť bude do té doby fungovat samostatně bez vazeb na mateřskou skupinu. Od ArcelorMittalu se odstřihne v okamžiku, kdy matka dokončí akvizici italské Ilvy. To se očekává do konce června. Ostravský závod povede i nadále jako generální ředitel Ašók Patil. Kontrolním správcem byla se souhlasem Evropské komise jmenovaná auditorská firma Grant Thornton. Jejím úkolem bude dohlížet na řízení prodávaných společností až do dokončení prodeje.