Ostravský ArcelorMittal bude až do prodeje podniku řídit dosavadní šéf

Premiér v demisi Andrej Babiš (vlevo) hovoří s novináři 24. dubna 2018 v Ostravě po své návštěvě hutní společnosti ArcelorMittal, kde jednal s vedením firmy a s odboráři. Zprava jsou hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák, generální ředitel ArcelorMittal Ášok Patil a ostravský primátor Tomáš Macura.

Premiér v demisi Andrej Babiš (vlevo) hovoří s novináři 24. dubna 2018 v Ostravě po své návštěvě hutní společnosti ArcelorMittal, kde jednal s vedením firmy a s odboráři. Zprava jsou hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák, generální ředitel ArcelorMittal Ášok Patil a ostravský primátor Tomáš Macura. Zdroj: ČTK

ArcelorMittal Ostrava
ArcelorMittal Ostrava
ArcelorMittal Ostrava
ArcelorMittal Ostrava
Výstavba Vysoké pece 2 z roku 1952
9
Fotogalerie

Správcem ostravské huti ArcelorMittal, pro níž hledá mateřský koncern nového majitele, bude stávající generální ředitel Ašók Patil. Patil bude ostravskou huť řídit nezávisle na skupině ArcelorMittal až do jejího prodeje, který se očekává na konci letošního roku.

Patil podléhá kontrole kontrolního správce. Tím byla se souhlasem Evropské komise jmenována nadnárodní auditorská a poradenská skupina Grant Thornton. Úlohou kontrolního správce, který je přímo zodpovědný Komisi, je dohlížet na řízení prodávaných společností až do dokončení jejich prodeje.

ArcelorMittal ostravskou huť prodá spolu s dalšími pěti dcerami kvůli nákupu italské ocelárny Ilva. Do té doby bude česká dcera fungovat nezávisle na mateřské skupině. Během režimu odděleného řízení a správy se mezi matkou a dcerami nebudou vyměňovat citlivé informace.

Ocelářská skupina se Evropské komisi zavázala, že prodej ostravské a dalších hutí bude otevřený pro všechny zájemce. Po skončení tendrů ArcelorMittal oznámí Komisi vítěze. Brusel pak zhodnotí, jestli nový majitel má dostatečné schopnosti a finanční zdroje, aby hutě dál provozoval. Cílem je, aby se po akvizici Ilvy neoslabila konkurence na evropském trhu s plochými ocelářskými výrobky.

„Ostravská huť bude prodána jako fungující výrobní podnik, bez redukce kapacit či pracovních míst. V rukou nového majitele bude i nadále provozována naplno a udržitelně, aby mohla vytvořit silnou konkurenci,“ říká Patil.

Kromě české ocelárny je na prodej také největší rumunská ocelárna Galati, makedonský závod ve Skopje, lucemburský závod Dudelange, italské Piombiono a závody patřící pod pobočku ArcelorMittalu v belgickém Lutychu.

Prodeje hutí reaguje ArcelorMittal na obavu Evropské komise, že po akvizici Ilvy získá skupina na trhu s plochými výrobky podíl více než 40 procent. To by mohlo podle Komise narušit konkurenci. Ocelárna Ilva má kapacitu šesti milionů tun oceli za rok a specializuje se především na výrobu plochých válcovaných výrobků.

Šestka oceláren, kterých se ArcelorMittal hodlá zbavit, pak dohromady ročně produkuje o něco více než šest milionů plochých výrobků. Tím bude nákup Ilvy "dorovnaný". Loni ArcelorMittal vyrobil 37,6 milionu tun plochých výrobků, zatímco evropská spotřeba se pohybovala kolem 98 milionů tun.