Tripartita po čínsku: Zaměstnanci zamkli svého šéfa na týden do kanceláře

Šéf firmy Specialty Medical Supplies Chip Stranes po týdenním nedobrovolném pobytu opouští svou čínskou kancelář

Šéf firmy Specialty Medical Supplies Chip Stranes po týdenním nedobrovolném pobytu opouští svou čínskou kancelář Zdroj: profimedia

Týden strávil ve své čínské kanceláři šéf americké firmy Specialty Medical Supplies Chip Starnes. Místní zaměstnanci tam svého šéfa zavřeli poté, co jim odmítl zvýšit platy. Na svobodu směl, až když přistoupil na kompromisní dohodu.

„Obě strany dospěly společným úsilím k dohodě,“ uvedl šéf místních odborů Čchu Li-sien. Starnes továrnu krátce nato opustil a zamířil do hotelu.

Starnes do továrny na severu Pekingu přicestoval před týdnem, aby oznámil propuštění 30 z celkových 130 zaměstnanců. Zbylá stovka pracovníků jej ale zadržela a zamkla v jedné z kanceláří. Továrnu nesměli opustit ani její čínský šéf a účetní. Požadovali stejné peníze jako odstupné, které bylo vyplaceno třicítce odcházejících, přestože firma žádné další propouštění neplánovala.

Zaměstnanci Starnese uvěznili poté, co se začaly šířit spekulace o uzavření celé továrny vyrábějící desinfekční polštářky a inzulínová pera. Specially Medical Cupplies nyní kvůli nižším výrobním nákladům přesouvá výrobu injekčních stříkaček do Indie. Vedení firmy nakonec ustoupilo, detaily dohody nejsou známé.

Čínská policie do konfliktu firmy se zaměstnanci vůbec nezasáhla. Policisté pouze hlídali, aby Starnes dostal třikrát denně najíst, napsala agentura Reuters.