Tykač a zbrojař Holeček chtějí koupit OKD. Stát se stal věřitelem firmy

Těžní věž dolu Karviná

Těžní věž dolu Karviná Zdroj: OKD

Miliardář Pavel Tykač nabídl, že odkoupí černouhelnou společnost OKD. Podle hornických odborářů je Tykač součástí skupiny, kterou kromě něj tvoří ještě oni a majitel České zbrojovky René Holeček. Skupina má vedle akvizice zájem i o pohledávky současných majitelů firmy. Ministr průmyslu Jan Mládek dnes také oznámil, že stát se stal věřitelem OKD, protože podnik nezaplatil část sociálního pojištění.

Tykač a Holeček by společnost chtěli koupit jako fyzické osoby, uvedly podle České televize odbory, které takovou nabídku vítají. Horníci totiž údajně nechtějí, aby do OKD vstupoval někdo zvenčí, ale měl by to být člověk, který má zkušenosti s uhelným byznysem.

„Našim společným zájmem je podílet se na přípravě restrukturalizačního plánu s cílem zajistit co možná nejplynulejší fungování OKD, zajištění maximální možné zaměstnanosti a vytvoření podmínek pro další existenci OKD v řádu roků,“ řekl šéf Odborového svazu pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu Jan Sábel.

Pavel Tykač, který ovládá skupinu Czech Coal Group těžící hnědé uhlí v severních Čechách, prohlásil, že nejde zdaleka jen o peníze, ale o zachování celého oboru. „Kdybych nebyl přesvědčen o tom, že minimálně část OKD může existovat, tak bych nabídku odborů účastnit se na tomto projektu s díky odmítl,“ dodal. Tykačův mluvčí Jan Chudomel později upřesnil, že iniciativa vzešla od odborů.

Tykač miliardy skupině AHG platit nebude

Podle Sábela skupina navíc nežádá státní garance. „Je jasné, že pan Tykač nebude dávat stamiliony či miliardy korun skupině AHG, protože OKD má zhruba minus deset miliard korun. Jen 9,6 miliardy by stála technická likvidace včetně škod a sociálních nákladů,“ uvedl Sábel. Jinou možností je, že by do OKD vstoupil stát, dodal. Skupina Ad Hoc Group (AHG) od února vlastní majitele OKD, společnost New World Resources (NWR).

Jiné varianty řešení OKD podle něj z hlediska odborů ve hře nejsou, protože další zájemci mají zájem o odkup OKD pouze v rámci konkurzu. „My se konkurzu bojíme, protože je to rozprodej majetku, a pak je otázka, co by odkoupili, jestli by třeba neodkoupili jen jeden důl a zbytek by zůstalo na státu,“ uvedl. Tykač podle něj má podporu odborů i díky tomu, že těží na Mostecku. „Snaha, aby ovládl vedle hnědého uhlí i černé uhlí je dobrým motivem,“ dodal.

Zachování provozu

Předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík řekl ČTK, že důvodem pro vytvoření skupiny byla potřeba zachovat provoz OKD, pracovní místa pro zaměstnance a mzdy.

„Každé řešení, které toto umožní, je dobré. My jsme jednali s mnoha skupinami, jednali jsme s panem Otavou, s panem Pauknerem, s panem Krúpou. Kdo odkoupí akcie a většinu pohledávek a stane se většinou ve věřitelském výboru, je to podstatné. Úplně stejnou věc může učinit stát a bude to pod plnou kontrolou státu. Takže teď je otázkou, jak se zachová stát,“ řekl Pytlík.

Nezaplacené pojištění

Věřitelem OKD se kvůli nezaplacenému sociálnímu pojištění stal stát, podle Mládka dlužná částka činí zhruba 70 milionů korun. Stát by se tak mohl stát členem věřitelského výboru, který by se v případě reorganizace OKD podílel na řízení firmy.

„Ze sociální správy přišla informace, že OKD zaplatilo sociální pojištění za platy zaměstnanců jenom zčásti, jenom tu menší část, kterou takzvaně platí zaměstnanec sám, a nikoliv tu část, kterou platí zaměstnavatel,“ uvedl Mládek. Dodal, že stát tyto pohledávky u insolvenčního správce samozřejmě přihlásí.

Podle odborového předáka Josefa Středuly nemá dluh OKD na sociálním pojištění žádný vliv na zaměstnance firmy. „Je to vztah České správy sociálního zabezpečení vůči té firmě, žádné nároky týkající se zaměstnance v tom nejsou narušeny,“ podotkl.

Nebezpečné protesty

Odboráři na dnešním jednání o OKD, kterého se kromě ministrů a odborů zúčastnil například moravskoslezský hejtman Miroslav Novák (ČSSD), upozornili také na to, že není jasné, zda horníci dostanou výplatu za měsíc květen. Pokud by své peníze nedostali, hrozí podle Středuly nekontrolovatelné protesty.

„Může se stát, že ty protesty potom budou velmi nebezpečné a možná i částečně nekontrolovatelné,“ varoval. Odboráři podle Středuly vznesli na jednání také několik dalších připomínek. Chtějí například zajistit, aby se nezhoršovala bezpečnost práce horníků.

Miliardové dluhy

OKD na sebe na začátku května podala insolvenční návrh. Firma dluží více než 650 věřitelům přes 17 miliard korun, nedokáže své závazky splácet a její majetek nedosahuje hodnoty sedmi miliard korun. Krajský soud v Ostravě následně vyhlásil úpadek firmy. Do insolvenčního řízení se už se svými pohledávkami přihlásilo 50 věřitelů, kteří po OKD chtějí celkem více než deset miliard korun.