Tykačova Seven Energy rozjíždí nového obchodníka s energiemi

Elektrárna Chvaletice

Elektrárna Chvaletice Zdroj: Mlada fronta

Chvaletice
Polabský zdroj. Čtyři bloky elektrárny Chvaletice ležící zhruba dvacet kilometrů od Pardubic dodávají celkový výkon 800 megawattů. Kromě elektřiny vyrábí ve společném cyklu také teplo, kterým zásobuje město Chvaletice, obec Trnávka a dva průmyslové areály.
Chvaletice. Elektrárna na železniční cestě z Kolínado Pardubic spálí ročně až dva a půl milionu tun hnědéhouhlí ze Severočeských dolů
4
Fotogalerie

Obchod s uhlím českých dolů a emisními povolenkami a elektřinou pro elektrárnu Chvaletice bude zajišťovat Sev.en Commodities.

Veškerý obchod s energiemi a uhlím skupiny Seven Energy Pavla Tykače přebere od srpna nová společnost Sev.en Commodities. Provozovatelé Tykačových uhelných dolů Vršanská uhelná a Severní energetická a elektrárna Chvaletice měly až dosud vlastní obchodní oddělení. „Jejich úkoly se často křížily. Teď bude obchod řízený jednotně. Pomůže nám to třeba optimalizovat těžbu a obchod s uhlím, nebo využití elektrárny Chvaletice podle situace na spotovém trhu s elektřinou,“ říká ředitel Sev.en Commodities Michal Skalka.

Ve druhé polovině letošního roku bude firma řešit především obchody v Česku. Od roku 2019 by ráda začala také s obchodováním v Evropě. „Příležitosti vidíme zejména v postupném odstavení německých jaderných elektráren, které skončí do roku 2022. Střednědobě to upevní pozici uhelných elektráren na trhu. Rostoucí podíl obnovitelných zdrojů už dnes rozkolísává ceny na spotovém trhu, což vytváří další obchodní příležitosti,“ dodává Skalka.

Veškeré obchodní smlouvy sesterských firem ze skupiny přejdou pod Sev.en Commodities, kromě dlouhodobé smlouvy s ČEZ na dodávku uhlí z lomu Vršany. Tu bude dál spravovat Vršanská uhelná. „V případě uhlí budeme například řešit, jestli má smysl za stávajících cen těžit rychleji výhřevnější uhlí na lomu ČSA, a dostat se tak rychleji k těžebním limitům,“ uvádí Skalka. Necelá polovina dodávek uhlí v Česku je navázaná na krátkodobé roční smlouvy.

Sev.en Commdities byla založena v Lichtenštejnsku kvůli snadnějšímu obchodování na evropském trhu. Český obchod bude mít na starosti její odštěpný závod, který nyní zaměstnává třicítku obchodníků. Lichtenštejnká firma získá na významu v okamžiku, kdy Tykačova skupina nakoupí elektrárny v zahraničí. Zájem má údajně o uhelná aktiva francouzské společnosti Engie. Skupina má na akvizice v první fázi připravenu miliardu eur.