Tykačův Czech Coal loni vydělal 3,3 miliardy

Letos rypadlo prošlo generální opravou za zhruba 103 milionů korun a teď se vydalo na cestu do Slatinic na jižním okraji Mostu. Tam se těžilo v menším měřítku už před dvaceti lety a místo dokonce prošlo částečnou rekultivací, vloni ale Czech Coalu povolil báňský úřad ho znovu přetěžit.

Letos rypadlo prošlo generální opravou za zhruba 103 milionů korun a teď se vydalo na cestu do Slatinic na jižním okraji Mostu. Tam se těžilo v menším měřítku už před dvaceti lety a místo dokonce prošlo částečnou rekultivací, vloni ale Czech Coalu povolil báňský úřad ho znovu přetěžit. Zdroj: CTK

Mostecký Czech Coal vloni vytěžil 14,15 milionu tun hnědého uhlí a udržel si hrubý zisk na úrovni 3,3 miliary korun. Plánovaný pokles těžby v dole ČSA, který postupuje k Hornímu Jiřetínu a k Litvínovu, se má podle ní projevit až letos.

Czech Coal letos začal vyplácet mnohem větší dividendy majitelům. Za ně jsou považování Pavel Tykač a Jan Dienstl. Firma ve sbírce listin v obchodním rejstříku uvádí, že za rok 2011 vyplatila na dividendách 900 milionů korun, což přineslo výrazně snížení peněžních prostředků, letos už bylo vyplaceno podle sbírky listin 1,1 miliardy.

Těžba společnosti klesala celou předchozí dekádu; první rok po kontroverzní privatizaci činila 17,4 milionu tun a od té doby s mírnými výkyvy klesala. Vloni se propadla na 13,8 milionu tun a zdálo se, že už přichází plánovaný útlum těžby na dole ČSA, který se blíží k územním limitům těžby. Ty chrání město Horní Jiřetín před zbořením a Litvínov před těžbou na hranicích města. Loni ale Czech Coal těžbu o 2,2 procenta zvýšil.

Podle výroční zprávy se o růst těžby postarala hlavně druhá důlní společnost, Vršanská uhelná, zatímco Litvínovská uhelná z dolu ČSA vloni snížila produkci z 4,6 na 4,1 milionu tun. Dřívější vyjádření hovořila o útlumu dolu ČSA v roce 2020, aktuální verze počítá ještě s desetiletou životností dolu. „Skupina Czech Coal bude nucena již v roce 2012 zahájit řízené snižování produkce a koncem roku 2022 v lokalitě ČSA těžbu dočasně zastavit,“ uvádí výroční zpráva.

Odboráři kvůli tomu před dvěma lety hrozili, že do roku 2014 přijde o práci 1400 lidí. Czech Coal loni sice počty zaměstnanců snižoval z 5055 na 4457, to ale může souviset i s restrukturalizací společnosti, která postupně prodává dceřiné firmy.

Tržby Czech Coal loni podle výroční zprávy dosáhly 13,15 miliardy korun, rok před tím byly o 601 milionů nižší. Po zdanění prý firma vydělala 788 milionů korun, předloni to bylo 668 milionů. Ukazatel EBITDA, přirovnatelný k hrubému zisku, dosáhl za oba poslední roky 3,3 miliardy korun. Předchozí roční zpráva, sestavená podle jiných účetních standardů, uváděla za rok 2010 odlišná čísla: tržby 10,88 miliardy, zisk po zdanění 2,22 miliardy korun.