Ukrajina doplní své zásobníky plynem ze Slovenska, zvýší odběr o pětinu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Bilfinger SE, Flickr.com (CC-BY-ND 2.0)

Ukrajina zvýší odběr plynu ze Slovenska o zhruba 21 procent, aby doplnila své podzemní zásobníky, uvedl provozovatel plynovodu Ukrtransgaz. Kvůli sporu o ceny Ukrajina od července pozastavila dovoz plynu z Ruska.

Ukrtransgaz plánuje podle mluvčího dnes zvýšit dovoz ze Slovenska na 16,5 milionu metrů krychlových plynu. Tento měsíc zatím odebíral ze Slovenska 13,6 milionu metrů krychlových plynu denně. Kyjev odebírá ze Slovenska ruský plyn prostřednictvím takzvaného zpětného toku.

Podle energetických úředníků potřebuje Ukrajina denně uložit do zásobníků 60 milionů metrů krychlových plynu, aby si zajistila, že bude mít dostatek plynu na uspokojení poptávky v zimě a mohla garantovat tranzit ruského plynu do Evropy.

Podle mluvčího Ukrtransgazu od 1. do 9. července země čerpala 27 milionů metrů krychlových denně a rezervy nyní činí 12,2 miliardy metrů krychlových.

Jednání s Ruskem stojí

Jednání o dodávkách plynu s Ruskem na třetí čtvrtletí byla minulý měsíc přerušena, protože strany se nebyly schopné dohodnout na ceně. Nové jednání je naplánováno na září. Přerušení dodávek na Ukrajinu by mohlo ohrozit tranzit do Evropy, která kryje asi třetinu své spotřeby ruským plynem.

Zhruba polovina tohoto plynu je přepravována přes Ukrajinu. Kvůli cenovým sporům Gazprom zavřel Kyjevu kohoutek s plynem v zimě 2005-2006 a 2008-2009, což postihlo i dodávky evropským odběratelům.

Ukrajinská ekonomika se po několika letech špatného hospodaření ocitla na pokraji bankrotu. Situaci země nyní dále zhoršují boje s proruskými separatisty na východě země. Kyjev tak nemá dostatek peněz na nákup plynu.

Výkonná rada MMF v březnu schválila čtyřletý úvěrový program pro Ukrajinu v objemu 17,5 miliardy dolarů. Celkově by Ukrajina měla během příštích čtyř let od mezinárodních věřitelů, k nimž patří také Evropská unie, získat 40 miliard dolarů (téměř bilion korun).