Ukrajina po kritice EBRD zrušila rozhodnutí o převedení Ukrtransgazu

ilustrační foto, Stavba prvního plynovodu Nord Stream

ilustrační foto, Stavba prvního plynovodu Nord Stream Zdroj: Nord Stream

Ukrajinská vláda dnes po kritice mezinárodních věřitelů ustoupila od rozhodnutí převést kontrolu nad státním přepravcem plynu Ukrtransgaz na ministerstvo hospodářství. Udělala to krátce poté, co šéf Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD) Suma Chakrabarti vyzval Kyjev, aby tento krok přehodnotil. Ukrtransgaz byl dosud součástí státního energetického podniku Naftogaz.

Vláda uvedla, že své rozhodnutí přehodnotila po setkání s představiteli EBRD a Světové banky. Obě tyto instituce půjčily loni Naftogazu 800 milionů dolarů (10,3 miliardy korun) na nákup zemního plynu z Evropy.

Mezinárodní věřitelé Ukrajiny již delší dobu volají po rozdělení Naftogazu, které by zvýšilo transparentnost podniku. Nedávné rozhodnutí Kyjeva převést provozovatele plynovodů pod ministerstvo je ale zaskočilo a rozladilo. Na tento krok si stěžoval i Naftogaz, podle něhož jde o porušení dohody s věřiteli, které by mohlo ohrozit financování ukrajinských nákupů plynu z Evropy.

Ukrajinská vláda uvedla, že o postupu při rozdělení Naftogazu na podniky pro těžbu, dopravu a prodej rozhodne pracovní skupina, v níž budou i zástupci EBRD a Světové banky. Rozhodnutí Kyjeva přivítal ředitel EBRD pro východní Evropu Francis Malige. Šéf této banky předtím agentuře Reuters řekl, že nekonzultované rozhodnutí Kyjeva o oddělení Ukrtransgazu by mohlo zhoršit pohled investorů na Ukrajinu.

EBRD je jedním z největších investorů na Ukrajině. V minulých dvou letech tam financovala projekty v celkové hodnotě 2,5 miliardy dolarů. Kvůli politickým problémům prvních pěti měsíců tohoto roku ale letos příliv investic banka výrazně zpomalí, řekl Chakrabarti.