Ukrajinci nechali nizozemský soud zmrazit aktiva Gazpromu

Naftogaz

Naftogaz Zdroj: profimedia.cz

Naftogaz
Naftogaz
Naftogaz
Naftogaz
Naftogaz
6
Fotogalerie

Nizozemský soud schválil žádost ukrajinského energetického podniku Naftogaz o zmrazení nizozemských aktiv ruské plynárenské společnosti Gazprom. Opatření má pomoci zajistit, aby Gazprom splnil nařízení stockholmského arbitrážního soudu, podle kterého má Naftogazu vyplatit 2,6 miliardy dolarů (57 miliard korun). Informoval o tom Naftogaz. Gazprom nicméně uvedl, že ohledně zmrazení nizozemských aktiv neobdržel žádnou oficiální zprávu.

Ukrajinský podnik již v dubnu upozornil, že bude soudní cestou usilovat o zabavení majetku Gazpromu v Evropě. Zdůraznil však, že se nedotkne ruského plynu, který proudí přes Ukrajinu k evropským zákazníkům.

Koncem minulého měsíce oznámil Naftogaz, že požádal švýcarské soudy, aby přiměly Gazprom splnit nařízení arbitrážního soudu. Dodal, že podle jeho informací již švýcarské úřady podnikly opatření vůči tamnímu majetku Gazpromu.

Únorové rozhodnutí arbitrážního soudu bylo výsledkem vleklých sporů ohledně dodávek plynu. Gazprom se proti rozhodnutí odvolal. V reakci na výsledek arbitráže rovněž ohlásil svůj záměr ukončit s Ukrajinou smlouvy o dodávkách a tranzitu plynu.

Spory kolem plynu jsou průvodním jevem zhoršených vztahů mezi Kyjevem a Moskvou po ruské anexi Krymu a vypuknutí povstání proruských separatistů na východě Ukrajiny. Gazprom a Naftogaz se kvůli svým sporům obrátily na arbitrážní soud ve Stockholmu v červnu 2014.