Unex opraví Sokolovské uhelné rypadlo, jež nabere dvě tatry na jednu otáčku

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Rasch Jan/Euro

Strojírensko-metalurgická společnost Unex opraví za 275 milionů korun obří kolesové rypadlo patřící Sokolovské uhelné. Cílem uzavřeného kontraktu je modernizovat a prodloužit životnost kolesového rypadla, které patří mezi největší samohybné stroje na světě. Společnost Unex ve třech závodech v Uničově, Olomouci a slovenské Snině zaměstnává zhruba dva tisíce lidí.

Velkostroj KU800/12-R byl v roce 1981 vyroben v bývalých Uničovských strojírnách, které nyní nesou název Unex. Ve stejném roce začal těžit skrývku v nově otevřeném hnědouhelném povrchovém lomu Jiří, kde funguje dosud. „Stroj má za sebou generální opravu v roce 1996 a rekonstrukci špičky, koles, kabiny a převodovky pohonu kolesa v roce 2003. Nyní přichází na řadu další generální oprava, spojená s modernizací tohoto kráčejícího gigantu,“ uvedl Jan Šilhavý z vedení Unexu.

Unex mnohamilionovou zakázku získal v tendru, který vypsala Sokolovská uhelná. „Vítězství ve výběrovém řízení na opravu a modernizaci kolesového rypadla chápeme i jako ocenění toho, že jako původní výrobce stroje disponujeme nejen ničím nenahraditelnými zkušenostmi našich zaměstnanců, ale i originální výkresovou dokumentací,“ uvedl Šilhavý.

Dodal, že techniky Unexu díky tomu při rekonstrukci a modernizaci velkostroje nemůže nic překvapit. „I proto jsme byli schopni Sokolovské uhelné předložit nejvýhodnější nabídku,“ dodal.

Přes čtyři tisíce tun

Rypadlo KU800/12-R na délku měří přes 170 metrů a vysoké je 52 metrů. Stroj vážící 4362 tun je umístěn na kráčivém podvozku. Koleso rypadla má průměr 13 metrů a je osazené 15 korečky, z nichž každý má objem tisíc litrů. Koleso dokáže na jedno otočení nabrat hmotu, která odpovídá dvěma plně naložených nákladním automobilům Tatra 815.

Unex je předním světovým výrobcem zařízení pro kontinuální těžbu velkých objemů zeminy, uhlí a rud povrchovým způsobem i zařízení skládkových hospodářství elektráren. V Uničově se dříve vyráběla i klasická kolesová rýpadla na housenicovém nebo hydraulicky ovládaném kráčivém podvozku určená pro těžbu skrývky, uhlí a minerálů.

Lom Jiří leží severně od Sokolova a jeho roční produkce uhlí činí zhruba osm milionů tun, což je nejvíce v Sokolovském revíru. Jiří je posledním velkým lomem, z kterého Sokolovská uhelná těží uhlí. Kolem roku 2023 velkostroje dorazí na hranici dobývacího prostoru a následně bude ložisko kompletně přetěženo.