Úrazovost v Tesle je třikrát větší než u konkurence. Na vině může být absence odborů

Vůz Tesla

Vůz Tesla Zdroj: auto.cz

Automobil Tesla
Automobil Tesla
Automobil Tesla
4
Fotogalerie

Zaměstnanci amerického výrobce elektromobilů Tesla Inc. mají třikrát větší pravděpodobnost, že přijdou k pracovnímu úrazu než v jiných automobilkách. Vyplývá to ze zprávy kalifornské agentury Worksafe, hájící zájmy pracujících. Tesla je jediným výrobcem automobilů se sídlem ve Spojených státech, který nemá odbory. Tesla se brání, že v prvním letošním čtvrtletí byl počet pracovních úrazů vůbec nejnižší v celém automobilovém odvětví a o 32 procent nižší, než je průměr.

Worksafe provedla analýzu na popud americké odborové organizace pracovníků v automobilovém průmyslu (UAW) se sídlem v Detroitu. Odbory předtím jednaly se zaměstnanci Tesly o možnosti vytvoření své buňky v této společnosti.

Podle analýzy Worksafe připadalo v Tesle v roce 2015 na 100 zaměstnanců 8,8 pracovních úrazů. To je o 31 procent více, než byl průměr v americkém automobilovém průmyslu. V roce 2016 se ukazatel snížil na 8,1, údaje z ostatních podniků pro srovnání zatím nejsou k dispozici. Počet vážných zranění, která vedla k několikadenní pracovní neschopnosti, omezením a nutnosti přeřazení na jinou práci, byl v Tesle v roce 2015 oproti průměru dvojnásobný, v dalším roce pak lehce klesl.

Tesla se domnívá, že účelem dotazů na úrazy bylo přimět zaměstnance k založení odborové organizace. Společnost rovněž uvedla, že se stále učí a že důležitá je budoucnost. UAW zprávu zveřejnila na svém webu a k obviněním Tesly se odmítla vyjádřit. Zlepšení ukazatele úrazů, které firma uvádí za letošní první čtvrtletí a které je podle ní dané změnami ve výrobě, neukazuje podle Worksafe na změnu v trendu.

Zpráva přichází v období kritickém pro automobilku. Tesla se chystá uvést na trh Model 3 sedan. Najímá proto nové zaměstnance a investuje, aby byla v příštím roce schopna šestinásobně zvýšit výrobu.