Úsporné LED žárovky velmi rychle zlevnily

LED žárovka

LED žárovka Zdroj: Ocrho, Public Domain, wiki

Nastupuje doba úsporných LED žárovek, jejich ceny rychle klesají, zvyšuje se jejich výkon a přibývají i vlastnosti, které jiné typy žárovek nemají. Nábytkářský řetězec IKEA ve svých obchodech od září jiná než LED světla neprodává. „Ceny LED žárovek pro koncové zákazníky už klesly na úroveň, která se předpokládala až v roce 2016,“ říká expert na úsporné světelné zdroje z poradenské společnosti Seven Michal Staša.

„LED žárovky zlevňují poměrně stabilně o deset až třicet procent ročně, i když v posledním roce byl tento pokles u některých žárovek do jisté míry eliminován oslabením koruny vůči dolaru,“ dodává vedoucí marketingu prodejce Žárovky. cz Pavel Soukup.

Zkušenosti s prodejem nových úsporných žárovek se mezi prodejci liší. Žárovky.cz zatím hlásí, že LED zdroje vytlačují vláknové žárovky, úsporné zářivky či výbojky jen pomalu. „V tuto chvíli je situace taková, že převážně prodáváme LED světelné zdroje, v nabídce máme i úsporné kompaktní zářivky, jejich podíl na celkovém prodeji jsou zhruba 2 až 3 procenta,“ uvádí naopak obchodní ředitel prodejce eSvětlo.cz Michal Urban. Výrobce žárovek Osram hovoří o růstu trhu s LED zdroji v řádu desítek procent za rok.

Experti i prodejci se shodují, že cena LED žárovek, které spotřebují o 90 procent elektřiny méně než klasické žárovky, bude dál klesat. „Zvláště při uvedení nových typů budou zlevňovat starší modely. Také poroste množství žárovek v úspornější energetické třídě A++,“ předpovídá Staša.

Na odbytu se však projeví posunutí konce prodeje halogenových žárovek v Evropské unii z roku 2016 na rok 2018. Právě halogenové žárovky jsou spolu s LED zdroji podle Staši dnes hlavní volbou domácností při výměně světelných zdrojů.

LED žárovky zlevňují poměrně stabilně o deset až třicet procent ročně

Do prodeje přicházejí chytré LED žárovky, které je možné ovládat přes aplikaci v mobilním telefonu. „Od nového roku bude novinkou možnost stmívání, kdy při stmívání se změní barva světla na teplejší bílou, což navodí příjemnou atmosféru nejen doma, ale třeba i v hotelích a restauracích,“ uvádí Michal Kocourek, mluvčí Osramu. Tento výrobce dodal LED světla i pro modernizaci osvětlení v pražském Obecním domě.

Obchodníci nicméně upozorňují na poměrně velké rozdíly v kvalitě LED žárovek, které odpovídají i velkým cenovým rozdílům mezi jednotlivými modely a výrobci. „Svítivost je jen jedno z mnoha důležitých kritérií. Pokud má žárovka velkou svítivost, ale nízkou cenu, tak je velmi pravděpodobné, že ve všech ostatních parametrech dosahuje špatných výsledků,“ dodává Soukup ze Žárovky.cz. Typicky se u méně kvalitních modelů může svítivost po roce používání snížit o třicet až čtyřicet procent.

LED žárovky průměrné domácnosti ročně uspoří okolo pěti tisíc korun

LED světla v ulicích navždy změní Hollywoodské filmy