V Česku se loni vyrobilo 350 tisíc kol, většina šla na export

Výroba jízdních kol Superior a Rock Machine ve firmě Fun Bikes International

Výroba jízdních kol Superior a Rock Machine ve firmě Fun Bikes International Zdroj: Facebook Superior Bikes

Továrna na jízdní kola Bike Fun
Výroba jízdních kol Superior a Rock Machine ve firmě Fun Bikes International
Výroba jízdních kol Superior a Rock Machine ve firmě Fun Bikes International
3
Fotogalerie
Výroba kol v České republice loni mírně vzrostla na 350 tisíc kusů, což zemi v porovnání s jinými státy Evropské unie řadí na 11. místo. V tuzemsku byly také loni vyrobeny části kol a příslušenství v hodnotě 90 milionů eur (2,4 miliardy korun). Vyplývá to z aktuální zprávy The Association of the European Bicycle Industry.

Výroba kol v ČR se na celkové evropské produkci podílí ze tří procent, v případě dílů kol pak z pěti procent. K největším českým výrobcům jízdních kol se řadí mimo jiné Bike fun (značka Superior), 4Ever, Maxbike či Olpran. Většina kol vyrobených v ČR jde na export. Hodnota bicyklů vyvezených loni do zahraničí dosáhla podle údajů Českého statistického úřadu 2,4 miliardy korun.

Výrobcům kol se loni v EU dařilo. Produkce bicyklů v roce 2015 stoupla o desetinu na 13,1 milionu kol, což bylo nejrychlejší tempo za posledních 15 let. Výrobě kol v Evropě loni vévodila Itálie (2,3 milionu), dále Německo (2,2 mil.) a Portugalsko (1,9 mil.).

Prodeje bicyklů se loni v Česku zvýšily proti roku 2013 o 14 procent na 380 tisíc, což ČR řadí na 15. místo v EU. Prodej kol se přitom pomalu přesouvá na internet.

Továrna Bike Fun:

„V nákupních košících se objevují především levnější modely méně známých značek. Průměrná cena objednávky se už od loňského roku drží okolo 12 tisíc korun,“ uvedla obsahová manažerka srovnávače cen Heureka.cz Alexandra Čermáková.

V zemích osmadvacítky se loni celkem prodalo 1,35 milionu elektrokol. „Co je jednoznačně nevýznamnější zpráva, je to, že roste trvale počet prodaných elektrokol na evropském trhu. Je to jasný trend oproti víceméně stagnujícímu prodeji kol jako takových, který se postupně promítá i u nás,“ uvedl prezident Asociace specializovaných prodejců kol Petr Kohoutek.

V Česku se loni podle asociace prodalo zhruba 30 tisíc elektrokol, meziročně o 15 procent víc. Zatímco dříve se prodávala zejména elektrokola do města, dnes jsou již běžná trekingová a horská kola s elektromotorem.