V Londýně vyroste největší plovoucí solární elektrárna v Evropě

plovoucí solární elektrárna, Renewable Energy College

plovoucí solární elektrárna, Renewable Energy College Zdroj: Renewable Energy College

V Londýně odstartovala instalace největší plovoucí fotovoltaické elektrárny v Evropě. Projekt vodárenské firmy Thames Water má za cíl do roku 2020 pokrýt třetinu spotřeby elektřiny z obnovitelných zdrojů.

Projekt má být umístěn na hladině vodního rezervoáru Královny Alžběty II ve Walton-on-Thames, nedaleko Londýna a letiště Heathrow v hrabství Surrey. Zmíněná vodní nádrž byla dokončena v roce 1962 jako jedna z důležitých zásobáren pitné vody pro londýnskou City. Na hladinu nádrže bude instalováno na 23 tisíc solárních panelů, které zaujmou plochu o rozloze osmi stadionů ve Wembley. Celý projekt by měl stát zhruba šest milionů liber.

„Zvýšení udržitelnosti je nedílnou součástí naší dlouhodobé strategie a tento inovativní projekt nás posouvá o krok blíž k dosažení našeho cíle. Jde o správnou věc pro naše zákazníky, pro naše akcionáře, a co je nejdůležitější, pro životní prostředí,“ uvedl za Thames Water Angus Berry.

Obyvatelům Londýna možná klesne účet za vodu

Celý projekt bude elektřinou zásobovat asi 1800 domácností a čističky odpadních vod, což by se mohlo v konečném důsledku projevit i na účtu pro koncového zákazníka. Podobná plovoucí solární elektrárna s ještě polovičním instalovaným výkonem nedávno začala fungovat nedaleko Manchesteru.

Do roku 2020 chce Thames Water pokrýt svou spotřebu elektřiny ze třetiny z obnovitelných zdrojů. To v praxi znamená, že musí nyní zvyšovat svůj obnovitelný potenciál každý rok o čtyři procenta. Plovoucí elektrárna o výkonu 6,3 megawattů by jí mohla k tomuto cíli výrazně přiblížit, uvádí The Guardian.

Elektřina pro půl milionu brazilských domácností
O instalování solárních elektráren na vodní plochy je v poslední době zájem. Brazílie má nyní velmi ambiciózní projekt na výstavbu plovoucího solárního parku o výkonu 350 megawattů, který by zajistil elektřinu půl milionu domácností. Stavba by měla vzniknout na vodní nádrži hydroelektrárny Balbina v Amazonské oblasti.