Válka o klimatizaci. Francouzské embargo na některé vozy Mercedes trvá

Mercedes-Benz A45 AMG

Mercedes-Benz A45 AMG Zdroj: Mercedes-Benz

Francie chce na svém trhu dál blokovat prodej některých vozů německé značky Mercedes, v jejichž klimatizacích se používá chladivo, které Evropská komise zakázala. Francouzská vláda v dnešním prohlášení uvedla, že nepovolí registraci těchto mercedesů. Daimler kvůli tomu hodlá proti Francii podniknout právní kroky.

Vyjádření francouzské vlády přišlo den poté, co francouzský soud Paříži nařídil, aby blokování prodeje vozů značky Mercedes přerušila. Ministerstvo životního prostředí přitom dostalo deset dní na rozhodnutí, zda chce registraci mercedesů nadále blokovat.

Daimler oznámil, že nesdílí názor francouzských úřadů. Úřady se odvolávají na evropskou směrnici, která jim umožňuje zastavit registraci nových vozů v extrémních případech, kdy vozidlo představuje významné riziko pro bezpečnost silničního provozu či vážně ohrožuje životní prostředí nebo veřejné zdraví. „Tento argument je zcela nepochopitelný a nelze ho v tomto případě použít, protože téměř všechny nové a starší vozy na evropských silnicích jsou vybavené osvědčeným a nezávadným chladivem R134a a budou jím vybaveny i nadále až do konce roku 2016,“ uvedl Daimler ve svém prohlášení.

Na převzetí čeké téměř pět tisíc vozů

Francouzské úřady blokují nové registrace sportovních vozů Mercedes SL a kompaktů třídy A a B, které byly vyrobeny po 12. červnu. Tyto automobily představují víc než polovinu prodeje značky v této zemi a asi dvě procenta globálního prodeje firmy.

Daimler odmítá přestat používat v klimatizaci nově prodávaných vozů dosavadní náplň R134a, jejíž užití od letošního ledna zakazuje směrnice EU. Automobilka ve svých testech zjistila, že jediná schválená náhrada za dosud běžné chladivo může při srážce a vzplanutí uvolnit vysoce toxický fluorovodík, a způsobit tak cestujícím ve vozidle smrt.

Německý ministr dopravy Peter Ramsauer vyzval Brusel, aby umožnil Daimleru nadále používat zakázané chladivo až do doby, dokud německý úřad pro motorová vozidla KBA neprovede v příštích týdnech analýzu testů bezpečnosti nového chladiva. Nicméně podle Francie bezpečnostní opatření EU umožňují evropským vládám zastavit prodej mercedesů, dokud Brusel nerozhodne o certifikaci. Rozhodnutí Francie již zabránilo dodávce 4518 vozů Mercedes. Z toho 2704 jich již bylo prodáno zákazníkům, kteří na ně čekají, napsala agentura Reuters.