Vědecké centrum Nupharo Park sází na stejnosměrný proud

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak

Budoucnost patří inovacím a jejich aplikaci do byznysu i všedního života. Nejen s tímto heslem vzniká ve Žďárku na severu Čech osm kilometrů od hranic s Německem technologický inkubátor Nupharo Park. Na jeho výstavbu půjde půl miliardy korun, z toho šedesát procent pokryjí eurodotace a zbylé prostředky zajistí soukromí investoři.

Inkubátor se zaměří na inovace ve výrobě, přenosu a spotřebě stejnosměrné elektrické energie. Chce pojmout sedm až deset nových projektů ročně s tím, že nejdelší doba pobytu bude tříletá.

Stavba má být dokončena v prvním pololetí 2015, nicméně první prostory budou patrně zprovozněny již příští rok na jaře. Nupharo má předjednaných jedenáct projektů z Česka a jeden ze Spojených států.

Ambice inovačního parku nicméně sahají mnohem dále – k ideji nadnárodní komunity, která by propojovala investory se zástupci průmyslu a vědy v oblasti stejnosměrného proudu. Přispět k tomu má také umístění na půli cesty mezi Prahou a Berlínem u dálnice D8.

Projekt počítá hlavně s firmami, které mají první fázi rozvoje za sebou a hledají možnosti, jak prověřit své projekty a nápady v průmyslové výrobě v malých zkušebních sériích.