Velká čínská fúze: Sinochem a ChemChina jednají o spojení

ChemChina

ChemChina Zdroj: reuters

Čínské státní chemické firmy Sinochem Group a ChemChina jednají o fúzi, která by vytvořila obří podnik s aktivitami v chemickém i ropném průmyslu a s ročními tržbami téměř 100 miliard dolarů (2,5 bilionu korun). Agentuře Reuters to řekly zdroje obeznámené se situací. Mluvčí ChemChina ale možnost spojení podniků popřel.

"Nic takového neexistuje," odpověděl na otázku ohledně fúze. Mluvčí Sinochem uvedl, že o žádných jednáních o fúzi nemá informace.

Fúze by byla jedním z největších spojení státních čínských podniků. Podle údajů za loňský rok by sloučená skupina z hlediska tržeb předstihla německou společnost BASF, která je největším výrobcem průmyslových chemikálií na světě.

Sloučení firem podle zdrojů navrhla čínská centrální vláda v rámci svého úsilí o snížení počtu státních podniků a vytvoření větších firem schopných lépe konkurovat na světovém trhu. Jeden ze zdrojů také uvedl, že firmy již zahájily vzájemnou kontrolu financí a podnikatelských aktivit.

ChemChina teď dokončuje převzetí švýcarského producenta pesticidů a osiv Syngenta, za něhož zaplatí 43 miliard dolarů (přes bilion korun). Jde o dosud největší čínskou akvizici v zahraničí. Podle jednoho ze zdrojů Peking fúzi společností ChemChina a Sinochem možná inicioval s cílem usnadnit převzetí Syngenty.