Veolia skončila v pololetí ve ztrátě, chce opustit téměř polovinu zemí

Veolia

Veolia

Francouzský poskytovatel komunálních služeb Veolia Environnement se za pololetí propadl do ztráty. Firma rovněž oznámila, že urychlí restrukturalizaci, která jí má pomoci k návratu k růstu. V rámci restrukturalizace se chce zaměřit na méně než 40 zemí, nyní působí v 77 zemích, a opustit některé aktivity. Veolia je největší vodárenská společnost a největší poskytovatel služeb v oblasti nakládání s odpady na světě, působí i v České republice.

Ztráta společnosti za šest měsíců do konce června činila 67,2 milionu eur (1,6 miliardy korun) ve srovnání se ziskem 374 milionů eur loni. Tržby vzrostly o 15,6 procenta na 16,3 miliardy eur.Firma zvýšila cíl plánovaných úspor do roku 2013 o dalších 150 milionů eur na 400 milionů eur. Zřídila rovněž zvláštní tým, který bude na restrukturalizaci a snižování nákladů dohlížet.

Mezi aktivitami, kterých se chce Veolia zbavit, jsou doprava v Maroku, ekologické služby v Egyptě a námořní služby v USA. Generální ředitel Antoine Frérot však odmítl poskytnout bližší informace, včetně toho, které země bude chtít Veolia opustit, jaký výnos čeká z prodeje majetku, či kolik pracovních míst by mohlo zaniknout. Oznámil pouze, že investorský den se bude konat na konci roku.

V prvním pololetí Veolia prodala majetek za více než jednu miliardu eur. Za celý rok má v plánu prodat majetek za nejméně 1,3 miliardy eur a do konce roku 2013 až za čtyři miliardy eur, napsala agentura Reuters. Skupina Veolia je největší společností také na tuzemském vodohospodářském trhu. V Česku působí rovněž také její energetická divize Dalkia, dopravní Veolia Transport a zpracování odpadů Veolia Environmentální služby.