Věřitelé podpořili reorganizaci zkrachovalého Motorpalu

Motorpal

Motorpal Zdroj: ctk

Věřitelé společnosti Motorpal dnes na své první schůzi u Krajského soudu v Brně deklarovali podporu navržené reorganizaci, kterou chce firma řešit vyhlášený úpadek. Svůj souhlas na jednání u soudu veřejně vyjádřila drtivá většina všech přítomných věřitelů. Navrženou reorganizaci významně podpořili bankovní věřitelé, velká většina nezajištěných věřitelů, odbory i státní zastupitelství.

O způsobu řešení úpadku se ale bude podle únorového verdiktu Krajského soudu v Brně rozhodovat až na další schůzi věřitelů 29. dubna. Motorpal se proti jeho původnímu výroku, kdy brněnský soud zároveň s vyhlášením úpadku nepovolil reorganizaci předjednanou již dopředu s věřiteli, odvolal k Vrchnímu soudu v Olomouci. Tady se zatím čeká na jeho rozhodnutí.

Firma věří, že se tak stane dříve než 29. dubna. Pokud by tento soud vyhověl odvolání, ozdravný proces Motorpalu by se urychlil. Pochybnosti nad postupem Krajského soudu v Brně svým přípisem v insolvenčním rejstříku (ISIR) vyjádřilo i Vrchní státní zastupitelství v Olomouci, které do insolvenčního řízení Motorpalu vstoupilo.

Podporu reorganizaci také dnes u soudu vyjádřili soudem jmenovaný insolvenční správce Jiří Hanák, prozatímní věřitelský výbor firmy a i přítomný zástupce Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Věřitelé pak nově zvolili věřitelský výbor ve složení: Commerzbank, Česká spořitelna, Aknel Group a Telčská strojírenská.

Věřitelé byli také informováni o ekonomické situaci a hospodaření Motorpalu po zahájení insolvenčního řízení v lednu letošního roku. Nový management firmy vedený předsedou představenstva a generálním ředitelem Radimem Valasem prezentoval u soudu, že současná situace firmy je stabilizovaná.

Stabilizovaný stav a tržby nad plán

„Tržby za první tři měsíce dosáhly hodnoty 163 milionů korun a jsou o 10 milionů korun vyšší než původně plánované. Také reálný výhled tržeb na celý letošní rok na úrovni 987 milionů korun je o 85 milionů vyšší, než jsme očekávali. Provozní zisk (EBITDA) za celý rok by měl být okolo „černé“ nuly. Zatím se nám daří získávat též dostatek nových zakázek. To je myslím dobrý základ pro to, že navržená reorganizace a tím pádem i udržení výroby Motorpalu do příchodu nového investora, dává i pro naše věřitele a jejich co nejvyšší možné uspokojení smysl,“ uvedl Valas.

Zájem společnosti Moto Capital o kapitálový vstup do Motorpalu v rámci připraveného reorganizačního plánu stále trvá. Moto Capital již v současnosti zajišťuje provozní financování firmy (po povolení reorganizace je úvěrová linka nastavena na objem 60 milionů korun). Hlavně díky tomu se podařilo udržet Motorpal v chodu.

Proces insolvence musí být dokončen co nejdříve, nejpozději do jednoho roku od svého zahájení. Jinak se odběratelé porozhlédnou jinde.

„Signály z trhu od našich zákazníků jsou ale jasné. Celý proces insolvence musí být dokončen co nejdříve, nejpozději do jednoho roku od svého zahájení. Pokud se tak nestane, bude mít Motorpal vážné problémy se zajištěním nových zakázek. Jeho odběratelé se prostě porozhlédnou jinde,“ dodal Valas.

Motorpal podle něj řádně vyplatil mzdy v uplynulých měsících roku 2016 a taktéž v dubnu budou výplaty za březen bez problémů uhrazeny.

Motorpal, a.s. patří k významným světovým výrobcům vstřikovacích systémů pro dieselové motory. Mezi nejvýznamnější zákazníky patří v tuzemsku Zetor, v zahraničí pak německý Deutz a běloruský MMZ. Motorpal má výrobní závody v Jihlavě, Jemnici, Batelově a Velkém Meziříčí, kde celkem zaměstnává 1320 lidí.

Tržby za rok 2014 dosáhly 1,3 miliardy korun, z čehož zhruba 90 procent firma exportovala, hospodaření roku 2014 skončilo ztrátou zhruba 29 milionů korun. Tradiční česká firma si v roce 2016 připomíná 70 let od zahájení výroby (1946).