Vezmeme vám vaše doly, vyhrožují povstalci Kyjevu

Uhelný důl v Doněcku

Uhelný důl v Doněcku Zdroj: Reuters

Přeprava uhlí v Donbasu
Uhelný důl v Doněcku
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
8
Fotogalerie

Povstalecké "lidové republiky" na východě Ukrajiny dnes Kyjevu pohrozily znárodněním všech donbaských černouhelných dolů. Šéf doněckých separatistů Alexandr Zacharčenko prohlásil, že přechod šachet do "právního pole" separatistů se uskuteční ke dni 1. března, pokud Kyjev nezastaví dopravní blokádu radikály obsazených území.

Centrem nového sporu mezi povstalci a ukrajinskou vládou jsou černouhelné doly na Donbasu, které zásobují uhlím ukrajinské tepelné elektrárny. Na přelomu ledna a února se ale železniční přeprava uhlí z východu na západ země zastavila. Konflikt ohrožuje dodávky elektřiny pro některé ukrajinské podniky a pro zhruba desetinu obyvatelstva země.

Podle agentury Unian blokádu železničních tratí vyvolali veteráni protipovstalecké operace ukrajinské armády spolu s radikálními poslanci kyjevského parlamentu. Premiér Volodymyr Hrojsman označil blokádu železničních tratí za zločin, postup ukrajinských nacionalistů kritizoval i prezident Petro Porošenko. Jako trestný čin vyšetřuje blokádu ukrajinská prokuratura.

Náměstek ministra pro dočasně okupovaná území Heorhij Tuka dnes naopak prohlásil, že blokádu na začátku zimní topné sezóny zavedli povstalci s cílem poškodit ukrajinskou ekonomiku. "Zrušit blokádu není problém, silové řešení ale nikdo nechce," řekl Tuka.
Černouhelné doly na povstaleckém území jsou formálně pod správou Ukrajiny, jejich provoz ale fakticky kontrolují separatisté.

Zacharčenko dnes řekl, že pokud Kyjev neodstraní dopravní blokádu do konce února, budou těžební provozy "znárodněny" s tím, že veškerá produkce se bude orientovat na Rusko. Spolu s doly chce Zacharčenko převést pod povstaleckou správu i všechny ostatní průmyslové závody a podniky služeb.


Vše o Ukrajině čtěte zde >>>


Kyjev podle Tuky obsazení těžebních provozů nevylučuje, ale vývoz uhlí do Ruska považuje za nereálný. "V Rusku uhlí nepotřebují, mají vlastního nadbytek a zavírají šachty," řekl Tuka listu Ukrajinska pravda. "Znárodnění" podle něj vyvolá nezaměstnanost a nespokojenost obyvatel Donbasu.