Více solárů i větrníků: podíl obnovitelných zdrojů vzroste, rozhodli evropští vyjednávači

Větrná elektrárna

Větrná elektrárna Zdroj: profimedia.cz

Podíl obnovitelných zdrojů na výrobě elektřiny v Evropské unii by měl v roce 2030 činit 32 procent. Podle agentury Reuters se na tom shodli vyjednavači EU. To je sice vyšší cíl než 27 procent navrhovaných členskými státy a Evropskou komisí, ovšem některé vlády a Evropský parlament prosazovaly alespoň 35 procent.

Podle britské nevládní organizace Sandbag se v roce 2017 podílely větrné, solární a biomasové zdroje na výrobě elektřiny v EU 20,9 procenta.

"Tato dohoda je těžce vydobytým vítězstvím ve snaze o uvolnění skutečného potenciálu Evropy v přechodu k čisté energii," napsal komisař pro opatření v oblasti klimatu a energetiku Miguel Arias Cañete na twitteru.

Podle původního návrhu Evropské komise měl podíl obnovitelných zdrojů na energetickém mixu v roce 2030 činit 27 procent, což je kompromis členských států. Některé z nich se zdráhají podporovat příliš vysoké cíle, protože jejich energetika je stále značně závislá na uhlí a plynu.

Ředitel ekologické skupiny Climate Action Network Europe Wendel Trio dohodnutých považuje 32 procent za počáteční bod zápasu o ambicióznější cíle, uvedla agentura Reuters.