VIDEO: Podívejte se, jak si mladý student vyrábí nože v domácí dílně. Umí i nůž nepálských Gurkhů

Čepel z pružinové oceli 14.260, rukojeť z papírové micarty (vlastní) a pouzdro z kydexu

Čepel z pružinové oceli 14.260, rukojeť z papírové micarty (vlastní) a pouzdro z kydexu Zdroj: Jiří Liebreich

Matěj Wyroba
Čepel z pružinové oceli 14.260, kydexové pouzdro, rukojeť z domácí micarty
Čepel z oceli K110, rukojeť z domácí micarty
Čepel z Ak5Mo, rukojeť z domácí micarty (několik vrstev látky prosycených dvousložkovou pryskyřicí
Materiály na výrobu čepele
30
Fotogalerie

Koupit si hotový nůž v nablýskané prodejně a ani se neumazat? Pro dnes dvacetiletého Matěje Wyrobu z Dobříše nuda, pořádnou zábavu představuje domácí výroba, a to jak se patří kvalitního nože. Podívejte se na video a fotogalerii zachycující výrobu a hotové produkty.

Mladý Wyroba vyráběl už když studoval na Gymnáziu Karla Čapka v Dobříši před čtyřmi lety. Prvotní impuls, který ho k vlastnoruční výrobě přivedl nastal, když si chtěl koupit nůž. Ty nabízené v obchodech mu ale připadaly buď příliš ošklivé, nebo drahé. „Vyrobil jsem si tehdy proto vlastní nůž do lesa z pružinové oceli. Pak mě to začalo bavit,“ přibližuje svůj tehdejší začátek.

Od té doby vyrobil na sedmdesát nožů, dnes je schopen vyrobit i patnáct kusů za měsíc. To vše v domácí malé dílně. Finanční náročnost výroby jednoho nože je rozdílná, záleží na materiálu. „Do jednoho nože investuji od pěti set korun výše. Cena se škrábe nahoru podle typu oceli nebo materiálu pro rukojeť,“ říká Wyroba. „Nejdražší materiály jsou damašková ocel, nerezový damašek a fosilní materiály. Tady se pohybujeme v tisících až desetitisících,“ doplňuje.

Video placeholde
Když vyrábí Wyroba. • Jiří Liebreich

Mezi jeho nejzajímavější kousky patří jeho pojetí nože Kukri. To je tradiční nástroj nepálského místního národa Gurkhů, kteří slouží britské armádě.

Rukojetě zhotovuje ze dřeva, mosazi, mědi, ale například i z pytloviny, nebo džín, které slisuje a slepí dvousložkovou pryskyřicí. Nyní míří Wyroba na vyšší odbornou školu strojírenskou, výrobě nožů pro radost se chce i nadále věnovat.

Průběh výroby nože
Na začátku si kreslím různé návrhy, jeden z nich se mi vždy zalíbí. Vystřihnu ho z papíru a nalepím na kus nožířské oceli. Poté vyříznu základní tvar flexou, načež použiji pásovou brusku a pilníky, aby šel nůž pohodlně do ruky. Vyvrtám díry do rukojeti kvůli odlehčení, pak udělám výbrus. Nůž pak jde do kalírny, kde se zlepší mechanické vlastnosti oceli. Když se vrátí, tak ho očistím, nabrousím a udělám rukojeť. Pak vyrobím už jen pouzdro. Výroba jednoho nože mi trvá zhruba tři dny. Nejvíc času zabere výbrus a výroba pouzdra – kožená šiji ručně, to zabere opravdu hodně času

Video placeholde
Matěj Wyroba popisuje proces výroby nože. • Jiří Liebreich