Vitana zvýšila tržby i zisk, vydělala téměř 139 milionů

Polévka

Polévka Zdroj: Profimedia

Výrobce instantních potravin Vitana loni zvýšil meziročně zisk o 21 procent na 138,5 milionu korun. Konsolidované tržby vzrostly o 2,5 procenta na více než dvě miliardy korun. ČTK to dnes sdělil mluvčí firmy Milan Linka. Vlastníkem společnosti je norská skupina Orkla, která v ČR vlastní i firmu Hamé.

"Za pozitivními výsledky stojí především podpora kategorie koření, zejména produktů pro grilovací sezonu a dalších novinek, například polévek bez obsahu palmového oleje. Důležité bylo rovněž další zvyšování efektivity výroby a rostoucí spolupráce mezi společnostmi ve skupině Orkla," uvedl ředitel marketingu společnosti Michal Panocha. Firma loni uvedla na trh 46 nových výrobků, letos by jich měla být více než stovka.

Firma ve třech provozovnách v Byšicích, Roudnici nad Labem a ve Varnsdorfu zaměstnává 575 lidí, což je meziročně o 15 více. Její portfolio zahrnuje zejména koření, polévky, instantní jídla, bujóny, omáčky, přílohy či potřeby na pečení.

Orkla podniká v oblasti potravin, drogistického zboží a pekárenství ve Skandinávii, Pobaltí či v Indii. Ve střední Evropě skupina vedle Vitany a Hamé vlastní rakouskou společnost Felix a rumunskou Orkla Foods Romania.

Čisté tržby Hamé loni vzrostly o 2,7 procenta na 5,13 miliardy korun. Více než polovinu, 56 procent, firma utržila v České republice, 18 procent na Slovensku, po devíti procentech v Maďarsku a v Rusku. Pro letošním rok firma plánuje růst tržeb přibližně stejný jako loni, tedy o zhruba tři procenta.