Vitásková: Energetickou chudobu mají omezit nové tarify

Předsedkyně ERÚ Alena Vitásková. V pozadí místopředseda ERÚ Martin Laštůvka

Předsedkyně ERÚ Alena Vitásková. V pozadí místopředseda ERÚ Martin Laštůvka Zdroj: ctk

Nová konstrukce regulovaných cen za distribuci a přenos elektřiny by měla zohlednit také hrozící energetickou chudobu. „Budu prosazovat, aby v novém systému byl také sociální tarif, který zabrání energetické chudobě. Tou jsou nejvíce ohroženi někteří důchodci,“ prohlásila Alena Vitásková, předsedkyně Energetického regulačního úřadu na energetické konferenci Leading Minds Forum, kterou pořádalo vydavatelství Mladá Fronta a agentura DDeM.

Za energetickou chudobu se považuje situace, kdy rodina musí zvažovat, jestli zaplatit za energie, nebo dát peníze za jinou životní potřebu. Podle dřívějších odhadů regulačního úřadu je jí ohrožena až pětina domácností. Cílem nového výpočtu úhrad za distribuci a přenos je lépe rozpočítat náklady mezi odběratele podle jejich nároků na používání sítí. Od příštího roku by měly být tyto poplatky méně závislé na spotřebovaném množství energie.

Problém energetické chudoby připouští i ministerstvo průmyslu a obchodu. Podíl výdajů za energie v domácnostech se pohybuje nad deseti procenty, což je více než v západní Evropě. „Řešit energetickou chudobu v cenách formou křížových dotací by ale nebylo vhodné. Lepší by bylo definovat určitou spotřebu energie jako životní minimum a pak to řešit přes sociální systém,“ uvedl na konferenci náměstek ministra průmyslu a obchodu Pavel Šolc.

Rostoucí potíže s placením účtů za energie jsou celoevropským fenoménem. Evropská komise s ním chce bojovat podporou energetických úspor. „Větší energetická účinnost sníží i v Česku účty za energie a tím eliminuje také energetickou chudobu,“ uvádí komise v hodnocení přínosů projektu energetické unie pro Českou republiku.

Jak zmenšit účty za elektřinu a vyhnout se energetické chudobě