Vláda poslala návrh rozpočtu na rok 2017 do Poslanecké sněmovny

Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš

Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš Zdroj: ČTK

Ministr financí Andrej Babiš státní rozpočet ve Sněmovně úspěšně obhájil
koruna, rozpočet
Ministr financí Andrej Babiš a premiér Bohuslav Sobotka (vpravo) na schůzi vlády 22. září v Praze. Vláda má na programu mimo jiné návrh zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2015.
Ministr financí Andrej Babiš během jednání o rozpočtu na rok 2016
Ministerstvo financí
9
Fotogalerie

Vláda dnes poslala do Poslanecké sněmovny návrh státního rozpočtu na rok 2017, který počítá se schodkem 60 miliard korun. Podle rozpočtových pravidel musí vláda rozpočet schválit a poslat poslancům do konce září. Sněmovna by jej měla schválit počátkem prosince.

Celkové příjmy rozpočtu příští rok by měly činit 1249,3 miliardy korun a výdaje 1309,3 miliardy. Rozpočet počítá s růstem platů učitelů a zdravotníků, zvýšením odvodů za státní pojištěnce a růstem důchodů. Výše schodku přitom nemá podle ekonomů v současné příznivé ekonomické situaci opodstatnění. Podle nich by bylo možné sestavit vyrovnaný rozpočet.

 

 

Návrh rozpočtu kritizují opoziční strany. Například TOP 09 už dříve oznámila, že navrhne ve Sněmovně vrátit vládě návrh státního rozpočtu na příští rok s požadavkem, aby vláda snížila jeho schodek a výdaje o 30 miliard korun.

 

ODS pak dnes uvedla, že rozpočet je rozhazovačný a vláda premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) jeho schválením opouští standardní ekonomiku, která je založena na svobodném trhu a volné soutěži.