Vláda USA stahuje návrh umožnit těžbu u pobřeží Atlantiku

Ropná plošina (ilustrační foto)

Ropná plošina (ilustrační foto) Zdroj: Petrobras

Vláda prezidenta Baracka Obamy odstupuje od návrhu otevřít rozsáhlé části Atlantského oceánu u pobřeží Spojených států těžbě ropy. Nový pětiletý plán pro těžbu v amerických vodách s těžebními aktivitami v této oblasti nepočítá, řekla dnes ministryně vnitra Sally Jewellová.

Nový plán podmořské těžby má „chránit Atlantik pro budoucí generace“, vzkázala ministryně na twitteru. Ministerstvo změnu plánu podle agentury AP zdůvodnilo silnou místní opozicí proti těžbě a konfliktem s konkurenčními zájmy, které využívají pobřeží k obchodu a vojenským účelům.

Loni v lednu Obamova vláda přišla s plánem, který by otevřel velké plochy u východního pobřeží těžbě. Od roku 2021 by se podle původního návrhu mohla hledat a těžit ropa v oblastech, které jsou více než 80 kilometrů od pobřeží Virginie, Severní a Jižní Karolíny a Georgie.

Proti těžbě u východního pobřeží se stavěl Pentagon, který namítal, že tyto aktivity by zkomplikovaly manévry vojenského námořnictva a narušovaly testy raket, které mají chránit pobřeží. Proti těžbě v Atlantiku brojili i zelení aktivisté a místní skupiny.