Volkswagen hledá manipulátory s emisemi, slibuje jim beztrestnost

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

Německá automobilová skupina Volkswagen vyzvala zaměstnance, aby do konce listopadu podávali firemním vyšetřovatelům informace o případu manipulací s emisemi u vozů s naftovými motory. Informátorům, kteří se na manipulacích sami podíleli, firma slíbila, že je nepropustí ani jinak nepotrestá.

Volkswagen stanovil termín do konce listopadu, aby urychlil vyšetřování skandálu. Vedení firmy původně podle informovaných zdrojů uvažovalo o platnosti programu do konce roku. „Každý den se počítá,“ uvedl šéf značky VW Herbert Diess v dopise zaměstnancům, který získala agentura Reuters.

Nabídka se týká jen zaměstnanců, pro něž platí kolektivní smlouva, nikoli manažerů. Firma ale zdůraznila, že před trestním stíháním nikoho ochránit nemůže. Uvedla také, že informátoři by poté mohli být převedeni na jiná místa.

Volkswagen v září po zjištěních amerických úřadů přiznal, že do zhruba 11 milionů naftových aut instaloval software umožňující manipulovat s měřením emisí. Největší skandál v historii společnosti výrazně snížil její tržní hodnotu, donutil k odchodu dlouholetého generálního ředitele Martina Winterkorna a vedl k vyšetřování po celém světě.

Volkswagen si po vypuknutí skandálu najal pro interní vyšetřování poradenskou společnost Deloitte a americkou právnickou firmu Jones Day. Programy povzbuzování informátorů zevnitř firmy v minulých letech nedávno úspěšně využily německý průmyslový koncern Siemens a výrobce nákladních vozů MAN ze skupiny Volkswagen při vyšetřování korupce.