Volkswagen pozastavil nábor zaměstnanců. Čelí přebujelým nákladům a nízkým maržím

Výroba elektromobilu ID.5 v saském Cvikově.

Výroba elektromobilu ID.5 v saském Cvikově. Zdroj: Volkswagen

Německá automobilka Volkswagen v rámci úsporného programu dočasně pozastavila nábor nových zaměstnanců v řadě německých závodů. Informovala o tom agentura DPA s odvoláním na mluvčího podniku.

Opatření se týká závodů ve Wolfsburgu, Hannoveru, Braunschweigu, Salzgitteru, Emdenu a Kasselu. Stojí za ním úsporný program, o kterém hlavní koncernová značka VW od začátku minulého měsíce jedná se závodní radou.

Značka VW se potýká s vysokými náklady a výpadky ve výrobě. Její provozní marže v prvních devíti měsících letošního roku klesla na 3,4 procenta. Cílem úsporného programu je zvýšit do roku 2026 marži na 6,5 procenta, píše DPA.

Závodní rada se k pozastavení náboru vyjádřila vstřícně. "Vzhledem k nejnovějšímu úsilí o zvýšení efektivity je pochopitelné, že podnik omezuje další vytváření pracovních míst na nezbytné minimum," uvedl mluvčí závodní rady. Automobilka neupřesnila, jak dlouho bude toto opatření trvat.

Německý automobilový koncern Volkswagen je největším výrobcem aut v Evropě. Kromě hlavní značky VW zahrnuje také řadu dalších značek, jeho součástí je i česká Škoda Auto.